Turkse minister van Buitenlandse Zaken: ‘De EU moet ons niet uitdagen’

Mevlut Cavusoglu: 'Als Noord-Irak een terreurbedreiging wordt voor Turkije, hebben we het recht om onszelf te verdedigen.' © Reuters

‘Turkije is in de vluchtelingendeal zeer toegeeflijk geweest voor de EU. Maar ons geduld is niet eindeloos’, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

De spanningen tussen Turkije en de EU, en zeker met Duitsland, zijn de afgelopen maanden enorm toegenomen.

Mevlut Cavusoglu:De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nooit de confrontatie met Duitsland gezocht en nooit commentaar geleverd op de Duitse politiek. Maar Duitsland heeft tijdens het Turkse referendum over het presidentiële systeem partij gekozen tegen ons. Erdogan heeft enkel op zulke aanvallen gereageerd.

U beschuldigt Europese geheime diensten ervan dat ze journalisten als geheime agenten inzetten in Turkije. Hebt u daar bewijzen voor?

Cavusoglu: Wij stellen vast dat geheime diensten steeds vaker journalisten in dienst nemen. Ze nemen aan dat overheden, uit angst voor de publieke opinie, ervoor terugschrikken om journalisten te vervolgen. Maar journalisten zijn niet immuun voor vervolging, niet in Turkije en niet in andere Europese landen.

Erdogan heeft gezegd dat Turkije de EU niet meer nodig heeft. Heeft uw regering de toetredingsgesprekken stopgezet?

Cavusoglu: Nee. Onze houding op dat vlak is al jaren dezelfde, het is de EU die over de voortgang van de gesprekken beslist. Wij geloven in de gemeenschappelijke Europese waarden. Waarom zouden wij geen goed EU-lid kunnen zijn?

Journalisten zijn niet immuun voor vervolging, niet in Turkije en niet in andere Europese landen

Ook de Duitse bonskanselier Angela Merkel, toch de belangrijkste politica van de EU, heeft tijdens de afgelopen verkiezingscampagne gezegd dat dat onmogelijk is.

Cavusoglu: De oppositie heeft Merkel in de hoek gedrongen zodat ze dat wel moest zeggen. Maar de relaties tussen Turkije en de EU moeten niet de inzet worden van een verkiezingscampagne.

Turkije vangt miljoenen vluchtelingen op die anders naar Europa zouden komen. In ruil zou de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen afgeschaft worden. Dat is nog niet gebeurd. Zal uw regering de vluchtelingendeal opzeggen?

Cavusoglu: We zijn zeer toegeeflijk geweest voor de Europeanen, want migratie is een uitdaging die we samen moeten aanpakken. Maar de EU moet ons niet uitdagen, ons geduld is niet eindeloos.

Onlangs heeft de Russische president Vladimir Poetin een bezoek gebracht aan Turkije. Bent u op zoek naar nieuwe bondgenoten?

Cavusoglu: Rusland is altijd onze partner geweest. In 2015 werd een Russische straaljager boven Syrië neergehaald door het Turkse leger. Daardoor waren de relaties een poosje bekoeld, maar nu wordt alles weer normaal.

U hebt een raketafweersysteem van Rusland gekocht. Neemt Turkije afstand van de NAVO?

Cavusoglu: We keren ons helemaal niet van het Westen af. We hadden het raketafweersysteem graag van onze NAVO-bondgenoten gekocht, maar dat lukte niet, dus hebben we een andere oplossing gezocht. In 2015 drongen ministers uit NAVO-landen aan dat we het conflict met Rusland zouden beëindigen. En nu klagen ze plots dat we met de Russen samenwerken.

Nadat de Koerden in Noord-Irak met een referendum voor hun onafhankelijkheid hadden gestemd, dreigde Erdogan met militair ingrijpen.

Cavusoglu: Ik hoop dat het niet zover moet komen. Maar als Noord-Irak een terreurbedreiging wordt voor Turkije, hebben we het recht om onszelf te verdedigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content