Turkse journalisten riskeren levenslang voor ‘poging tot staatsgreep’

© Reuters

Het proces tegen twee regeringskritische Turkse journalisten die onder andere terechtstaan voor vermeende spionage is hervat achter gesloten deuren. Nochtans was daar veel protest tegen van verschillende mensenrechtenorganisaties omdat het een schending van democratische normen zou zijn. De journalisten riskeren levenslang.

De rechtbank besliste op de eerste zittingsdag vorige week, het proces om ‘redenen van nationale veiligheid’ voort te zetten achter gesloten deuren. Zo blijkt ook vandaag, ondanks veel kritiek van mensenrechtenorganisaties. Ook de parlementsleden van de grootste Turkse oppositiepartij kregen geen toelating om het proces bij te wonen. De rechters oordeelden, volgens advocaten, dat parlementsleden toegang hebben tot staatsgeheimen en dat hun aanwezigheid tijdens het proces dus niet nodig is. De twee journalisten in kwestie, hoofdredacteur Can Dundar en collega Erdem Gul, blijven toch optimistisch: “We hebben elke keer gewonnen in het verleden en we gaan opnieuw winnen.”

Bij de eerste procesdag, een week geleden, waren onder andere ook westerse diplomaten aanwezig en dat schoot bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het verkeerde keelgat. In een televisietoespraak verweet hij de diplomaten een poging tot machtsvertoon. “Dit is hier uw land niet, dit is Turkije”, zei Erdogan toen.

Extremisten in Syrië

Het proces is omstreden in binnen en buitenland. Het wordt dan ook beschouwd als een test voor de persvrijheid in Turkije. De Turkse journalisten hadden in mei 2014 bericht over mogelijke wapenleveringen van Turkije aan extremisten in Syrië. Op videobeelden was ook te zien dat vrachtwagens van de Turkse geheime dienst wapens vervoerden. De twee journalisten werden daarop beschuldigd van spionage, het openbaar maken van staatsgeheimen en zelfs van een poging tot staatsgreep.

Mensenrechtenorganisaties vragen om de aanklachten te laten vallen. Zo zegt de vertegenwoordiger persvrijheid van de Organisatie voor Veiligheid en Coöperatie in Europa dat gevangenschap voor journalisten die rapporteren over zaken van publiek belang nooit acceptabel is. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content