De Turkse luchtmacht heeft een Russische straaljager uit de lucht geschoten aan de grens met Syrië. De autoriteiten in Moskou bevestigen dat het neergestorte toestel een Su-24 is, een gevechtsvliegtuig van Russische makelij.

Volgens de Turken bevond het toestel zich in het Turkse luchtruim en werd het daarom neergehaald. 'Een Russisch toestel Su-24 is conform de regels neergeschoten ondanks meerdere verwittigingen dat het Turkse luchtruim geschonden werd.'

Bekvechten

De Russen houden echter voet bij stuk dat hun vliegtuig 'zich exclusief in het Syrische luchtruim bevond', zo laat het Russisch ministerie van Defensie weten, aldus het Russische persagentschap Interfax.

Terwijl Russen en Turken bekvechten over de precieze plek - Syrisch of Turks luchtruim - waar het toestel werd neergeschoten, claimt een Syrische rebellenleider dat een van de twee piloten gevangen genomen is door een rebellengroepering.

Vermiste piloten

'Volgens onze informatie is een Russische piloot gevangengenome'", zegt Ousama abu Zeid, juridisch adviseur van Vrij Syrisch Leger. 'Maar we weten nog steeds niet welke groepering de piloot heeft.'

Russische helikopters zijn op dit moment bezig met de zoektocht naar de tweede nog vermiste piloot in het Syrisch gebergte, aldus BBC. (Belga/AVE)

De NAVO houdt dinsdagnamiddag om 17 uur een spoedzitting op vraag van Turkije. Turkije is lid van de NAVO en doet een beroep op de transatlantische verdragsorganisatie.