Turkije: piloten die Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden opgepakt

Erdogan en Poetin © Belga Image

De Turkse piloten die eind november een Russisch gevechtsvliegtuig hadden neergehaald boven het grensgebied met Syrië, zijn opgepakt. Niet voor hun rol bij het neerhalen van het jachtvliegtuig, maar op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli.

Ze zouden banden hebben met de Gülenbeweging, die volgens de Turkse regering achter de couppoging zat. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu aangekondigd.

Het nieuws komt opmerkelijk genoeg daags na het verzoeningsgesprek tussen Russisch president Vladimir Poetin en Turks president Recep Tayyip Erdogan.

Verzoening

De relaties tussen de twee landen kwamen in november vorig jaar fel onder druk nadat Turkije aan de Syrische grens een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. Omdat Erdogan zich officieel niet wilde verontschuldigen voor het incident, bevroor het Kremlin zo goed als compleet de diplomatieke betrekkingen met Turkije en legde het economische sancties op. Eind juni excuseerde Erdogan zich dan toch bij Poetin.

Dinsdag ontmoetten beide staatshoofden elkaar voor het eerst sinds het voorval op het Kremlin in Moskou en spraken daarbij verzoenende taal. De toenadering gaat gepaard met een verslechtering van de relaties tussen Ankara en een aantal westerse NAVO-partners. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content