Turkije pakt 311 mensen op voor 'terroristische propaganda' op sociale media

29/01/18 om 13:23 - Bijgewerkt om 13:22

Bron: Belga

De Turkse politie heeft 311 mensen opgepakt voor berichten op de sociale media over de militaire operatie van Turkije in het noorden van Syrië.

Turkije pakt 311 mensen op voor 'terroristische propaganda' op sociale media

Turkse luchtaanvallen in in de Noord-Syrische Koerdische enclave Afrin, 28 januari 2018 © Belga Image

Dat zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu aan het staatsnieuwsagentschap Anadolu. Ze worden ervan beschuldigd terroristische propaganda te hebben verspreid.

Turkije lanceerde de operatie vorige zaterdag, tegen de Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt de groep als terroristisch.

Sinds de start van de militaire operatie waren er berichten over aanhoudingen, onder wie journalisten die kritisch stonden tegenover de militaire stappen van de overheid. Sommigen zijn weliswaar opnieuw vrijgelaten.

Luchtaanvallen

Intussen zijn bij nieuwe luchtaanvallen van Turkije in de Koerdische enclave Afrin, in het noordwesten van Syrië, doden gevallen.

Het grootste ziekenhuis in de noordelijke stad Afrin ontving 25 lichamen van dezelfde familie, zo zei de dokter. Volgens het Syrische Observatorium voor de mensenrechten vielen er 13 doden, onder wie vijf kinderen en drie vrouwen. De Turkse aanval was gericht op het dorp Kabola. Vijf andere leden van dezelfde familie raakten gewond.

Het Turkse staatsnieuwsagentschap zei dat veertig 'terroristen' waren gedood in de nachtelijke aanvallen. Volgens Turkije zijn er geen burgers gedood.

Lees ook de opinie van Dirk Rochtus over het offensief

'Turks nationalisme duldt geen Koerdenstaat'

Elders in Syrië, in de provincie Idlib, zijn volgens het Syrische Observatorium voor de mensenrechten minstens 33 doden gevallen de afgelopen 24 uur, door luchtaanvallen van het Syrische regime.

Onze partners