Tunesische regering valt na maandenlange crisis

Simon Demeulemeester

De regering van Tunesië stapt op. De vakbond UGTT zal bemiddelen. De islamistische regeringspartij Ennahda wil een overgangsregering vormen met niet-religieuze oppositiepartijen.

De regering van Tunesië stapt op. Vanaf maandag of dinsdag gaat de regerende islamitische Ennahda-partij proberen een overgangsregering te vormen met niet-religieuze oppositiepartijen. Dat heeft een hoge functionaris van Ennahda laten weten, zo schrijft Elsevier.

De vakbond UGTT, deUnion Générale Tunisienne du Travail, heeft aangeboden drie weken lang te bemiddelen tussen de verschillende partijen. Daarna moet een overgangsregering de macht overnemen en wordt er een datum voor verkiezingen gekozen.

Onrust

Sinds de Tunesische president Zine el-Abidine Ben Ali in januari 2011 werd verdreven, is het onrustig in de Tunesische politiek. In februari 2013 stapte ook al een kabinet op, na de moord op de radicaal linkse oppositieleider Chokri Belaid.

De huidige regering had na een tweede politieke moord, op Echaâb-leider Mohamed Brahmi eind juli, al aangekondigd dat er in december verkiezingen zouden komen.

Islamitische agenda

Beide moorden leidden tot grote demonstraties in het land. Betogers gaven de gematigd islamitische regering van het land de schuld en eisten dat deze zou opstappen. De president (en voormaig mensenrechtenactivist) Moncef Marzouki wordt door seculiere Tunesiërs bestempeld als verrader. Hij treedt volgens hen niet hard genoeg op tegen islamistische geweld en provocaties van de salafisten, maar laat wel toe dat journalisten achter tralies gestoken worden.

Werkloosheid nog steeds niet opgelost

Ook de Tunische politiek verkeert al wekenlang in een impasse. Seculiere oppositiepartijen vinden dat de regering er een islamtische agenda op na houdt. Wat de Tunesiërs echter het meest kwaad maakt, is dat nog steeds geen oplossing gevonden is voor het belangrijkste probleem van het land: de torenhoge werkloosheid. De sociaaleconomische uitzichtloosheid was de voornaamste reden voor de Tunesiërs om eind 2010 de straat op te komen en de Arabische Lente af te trappen. De door de islamisten gedomineerde regering houdt zich echter bezig met discussies over de plaats van het geloof in de samenleving. Niets dat brood en werk op de plank brengt, klinkt het onder Tunesiërs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content