Dat maakte de president zondagavond tijdens een televisietoespraak bekend. De beslissing volgt na een dag vol protesten tegen de Tunesische leiders, onder meer over de manier waarop ze de coronacrisis aanpakken.

Saied kondigde de maatregelen aan op grond van artikel 80 van de grondwet, na een spoedvergadering in het paleis van Carthago. 'De grondwet staat de ontbinding van het parlement niet toe, maar wel de bevriezing van haar activiteiten', aldus Saied. Daardoor wordt wel de parlementaire onschendbaarheid van de leden opgeheven.

Maandag meldt de entourage van de president dat ook minister van Defensie Ibrahim Bartaji en de waarnemend minister van Justitie Hasna Ben Slimane hun posten moeten neerleggen. De ministeries zullen voorlopig worden geleid door ambtenaren van lagere rang. Saied wil niet alleen een nieuwe premier, maar ook de nieuwe leden van de regering benoemen.

Tunesië wordt momenteel geconfronteerd met een hoogtepunt van de coronapandemie en kent een diepe politieke en economische crisis die het land al maandenlang lamlegt.

Protesten in Tunis op 25 juli 2021, Getty Images
Protesten in Tunis op 25 juli 2021 © Getty Images

Volgens de Franse krant Le Monde vallen er dagelijks 150 tot 200 coronadoden, en is tot op vandaag slechts 7 tot 8 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Falend initiatief, dispuut binnen regering

En precies de incompetentie aanpak van de coronacrisis, bovenop andere feiten, leidde de voorbije dagen tot protesten. Minister van Volksgezondheid Faouzi Mehdi had aangekondigd dat iedereen op de dag van het Offerfeest gevaccineerd kon worden. De aandrang om gevaccineerd te worden was immens, en het aantal beschikbare vaccins was in geen tijd opgebruikt, waarna massa's mensen ongevaccineerd huiswaarts moesten keren. De campagne werd weer opgedoekt.

Premier Hichem Mechichi ontsloeg zijn minister, en hekelde diens 'criminele' en 'populistische' initiatief, waarna de ontslagen minister liet weten dat het initiatief er gekomen was onder druk van de eerste minister, die volgens hem de voorbereidingen van nabij had gevolgd.

Sit-in

De voorzitter van het Tunesische parlement, Rached Ghannouchi, heeft maandag in Tunis een sit-in voor de kamer gehouden nadat soldaten hem de toegang hadden ontzegd.

Enkele honderden aanhangers van het staatshoofd hadden verzamelen geblazen en riepen vijandige slogans aan het adres van de islamitische partij Ennadha van Ghannouchi. Zij verhinderden ook aanhangers van zijn beweging naar het parlement toe te gaan. Een fotograaf van het Franse persbureau AFP stelde vast dat beide kampen elkaar met stenen en flessen bekogelden. De parlementsvoorzitter en zijn fractie waren om 04.00 uur Belgische tijd naar het parlement gegaan, maar zij werden buiten geblokkeerd. Soldaten hielden de deuren dicht en bewaakten ze.

Lees ook:Rellen in Tunis na ontslag premier en opschorting parlement

Dat maakte de president zondagavond tijdens een televisietoespraak bekend. De beslissing volgt na een dag vol protesten tegen de Tunesische leiders, onder meer over de manier waarop ze de coronacrisis aanpakken. Saied kondigde de maatregelen aan op grond van artikel 80 van de grondwet, na een spoedvergadering in het paleis van Carthago. 'De grondwet staat de ontbinding van het parlement niet toe, maar wel de bevriezing van haar activiteiten', aldus Saied. Daardoor wordt wel de parlementaire onschendbaarheid van de leden opgeheven. Maandag meldt de entourage van de president dat ook minister van Defensie Ibrahim Bartaji en de waarnemend minister van Justitie Hasna Ben Slimane hun posten moeten neerleggen. De ministeries zullen voorlopig worden geleid door ambtenaren van lagere rang. Saied wil niet alleen een nieuwe premier, maar ook de nieuwe leden van de regering benoemen. Tunesië wordt momenteel geconfronteerd met een hoogtepunt van de coronapandemie en kent een diepe politieke en economische crisis die het land al maandenlang lamlegt.Volgens de Franse krant Le Monde vallen er dagelijks 150 tot 200 coronadoden, en is tot op vandaag slechts 7 tot 8 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.En precies de incompetentie aanpak van de coronacrisis, bovenop andere feiten, leidde de voorbije dagen tot protesten. Minister van Volksgezondheid Faouzi Mehdi had aangekondigd dat iedereen op de dag van het Offerfeest gevaccineerd kon worden. De aandrang om gevaccineerd te worden was immens, en het aantal beschikbare vaccins was in geen tijd opgebruikt, waarna massa's mensen ongevaccineerd huiswaarts moesten keren. De campagne werd weer opgedoekt. Premier Hichem Mechichi ontsloeg zijn minister, en hekelde diens 'criminele' en 'populistische' initiatief, waarna de ontslagen minister liet weten dat het initiatief er gekomen was onder druk van de eerste minister, die volgens hem de voorbereidingen van nabij had gevolgd.Sit-inDe voorzitter van het Tunesische parlement, Rached Ghannouchi, heeft maandag in Tunis een sit-in voor de kamer gehouden nadat soldaten hem de toegang hadden ontzegd. Enkele honderden aanhangers van het staatshoofd hadden verzamelen geblazen en riepen vijandige slogans aan het adres van de islamitische partij Ennadha van Ghannouchi. Zij verhinderden ook aanhangers van zijn beweging naar het parlement toe te gaan. Een fotograaf van het Franse persbureau AFP stelde vast dat beide kampen elkaar met stenen en flessen bekogelden. De parlementsvoorzitter en zijn fractie waren om 04.00 uur Belgische tijd naar het parlement gegaan, maar zij werden buiten geblokkeerd. Soldaten hielden de deuren dicht en bewaakten ze.