Iets meer dan de helft van de bijna 12 miljoen inwoners van Tsjaad wordt geteld als moslim. Sinds februari levert Tsjaad 5.000 troepen in de strijd tegen Boko Haram in buurland Nigeria.

Maandag werd de hoofdstad van Tsjaad, N'Djamena, getroffen door een dubbele zelfmoordaanslag, die minstens 33 doden en meer dan honderd gewonden heeft gemaakt. Ook 4 terroristen kwamen om het leven. De terroristen reden met motoren naar politieversperringen aan hoofdcommissariaat en aan de politieschool, en brachten explosieven tot ontploffing. De autoriteiten van het land beschouwen de aanslagen als een vergeldingsactie door Boko Haram.

'Boerka's verbranden'

Volgens de Franse krant Le Monde heeft de president van het land, Idriss Déby, zelf moslim, bij zijn toespraak naar aanleiding van het begin van de ramadan, aangekondigd dat er naast een eerder afgekondigd verbod op geblindeerde autoruiten ook een verbod komt op boerka's en alle kleding die het gezicht volledig bedekt. Dat verbod komt er uit veiligheidsoverwegingen, zei hij.

Zijn eerste minister Kalzeubé Pahimi Deubet preciseerde volgens Le Monde dat het verbod op de boerka met onmiddellijke ingang van kracht wordt, "niet alleen op openbare plaatsen en in scholen, maar overal op het territorium". Bovendien is er volgens de premier "opdracht gegeven aan de ordemachten om op de markten rond te gaan, alle boerka's die er te koop zijn in te zamelen en ze te verbranden".

Of er bij de aanslagen boerka's werden gebruikt, is onduidelijk.

Ook is niet onafhankelijk bevestigd dat de aanslagen door terreurbeweging Boko Haram zijn gepleegd.

(RR)

Iets meer dan de helft van de bijna 12 miljoen inwoners van Tsjaad wordt geteld als moslim. Sinds februari levert Tsjaad 5.000 troepen in de strijd tegen Boko Haram in buurland Nigeria. Maandag werd de hoofdstad van Tsjaad, N'Djamena, getroffen door een dubbele zelfmoordaanslag, die minstens 33 doden en meer dan honderd gewonden heeft gemaakt. Ook 4 terroristen kwamen om het leven. De terroristen reden met motoren naar politieversperringen aan hoofdcommissariaat en aan de politieschool, en brachten explosieven tot ontploffing. De autoriteiten van het land beschouwen de aanslagen als een vergeldingsactie door Boko Haram.Volgens de Franse krant Le Monde heeft de president van het land, Idriss Déby, zelf moslim, bij zijn toespraak naar aanleiding van het begin van de ramadan, aangekondigd dat er naast een eerder afgekondigd verbod op geblindeerde autoruiten ook een verbod komt op boerka's en alle kleding die het gezicht volledig bedekt. Dat verbod komt er uit veiligheidsoverwegingen, zei hij.Zijn eerste minister Kalzeubé Pahimi Deubet preciseerde volgens Le Monde dat het verbod op de boerka met onmiddellijke ingang van kracht wordt, "niet alleen op openbare plaatsen en in scholen, maar overal op het territorium". Bovendien is er volgens de premier "opdracht gegeven aan de ordemachten om op de markten rond te gaan, alle boerka's die er te koop zijn in te zamelen en ze te verbranden".Of er bij de aanslagen boerka's werden gebruikt, is onduidelijk.Ook is niet onafhankelijk bevestigd dat de aanslagen door terreurbeweging Boko Haram zijn gepleegd.(RR)