Bijna twee jaar na de aanslag op de Boston Marathon in april 2013, is Dzjochar Tsarnajev schuldig bevonden aan alle 30 aanklachten tegen hem - zoals onder andere de samenzwering om een massavernietigingswapen te gebruiken.

17 aanklachten vragen doodstraf

De juryleden in de Amerikaanse staat Massachusetts achtten het als bewezen dat de 21-jarige jongeman samen met zijn broer twee bommen had ontstoken in de slotfase van de vermaarde sportmanifestatie. Drie toeschouwers kwamen daarbij om het leven en 264 anderen raakten gewond. Toen de mannen op de vlucht sloegen, raakte Dzjochar bovendien betrokken bij de dood van een politieagent.

Zeventien aanklachten van de 30 betroffen de doodstraf. De zeven vrouwen en vijf mannen van de jury die ruim elf uur beraadslaagden vooraleer ze met hun beslissing naar buiten kwamen, moeten in de volgende fase van het proces beraadslagen over de strafmaat: de doodstraf of een levenslange celstraf.

Schuld bij oudere broer

De verdediging streed de medeschuld van haar cliënt niet af, maar wil de doodstraf voorkomen. Ze benadrukten dat de voornaamste schuld bij zijn zeven jaar oudere broer Tamerlan lag. Die werd enkele dagen na de aanslag tijdens een achtervolging door de politie doodgeschoten. (Belga/WB)

Bijna twee jaar na de aanslag op de Boston Marathon in april 2013, is Dzjochar Tsarnajev schuldig bevonden aan alle 30 aanklachten tegen hem - zoals onder andere de samenzwering om een massavernietigingswapen te gebruiken. De juryleden in de Amerikaanse staat Massachusetts achtten het als bewezen dat de 21-jarige jongeman samen met zijn broer twee bommen had ontstoken in de slotfase van de vermaarde sportmanifestatie. Drie toeschouwers kwamen daarbij om het leven en 264 anderen raakten gewond. Toen de mannen op de vlucht sloegen, raakte Dzjochar bovendien betrokken bij de dood van een politieagent.Zeventien aanklachten van de 30 betroffen de doodstraf. De zeven vrouwen en vijf mannen van de jury die ruim elf uur beraadslaagden vooraleer ze met hun beslissing naar buiten kwamen, moeten in de volgende fase van het proces beraadslagen over de strafmaat: de doodstraf of een levenslange celstraf.De verdediging streed de medeschuld van haar cliënt niet af, maar wil de doodstraf voorkomen. Ze benadrukten dat de voornaamste schuld bij zijn zeven jaar oudere broer Tamerlan lag. Die werd enkele dagen na de aanslag tijdens een achtervolging door de politie doodgeschoten. (Belga/WB)