Het spande er bij de minister van Buitenlandse Zaken om omdat in de Senaatscommissie de Republikeinen een minimale meerderheid hebben, maar uiteindelijk werd netjes volgens partij gestemd. Rex Tillerson kreeg 11 stemmen (de Republikeinen) achter zich, terwijl de 10 Democraten tegenstemden. Zijn nominatie zal nu voorgelegd worden aan de volledige Senaat, waar de Republikeinen eveneens de meerderheid hebben.

Top-Democraat in de commissie Ben Cardin liet weten dat hij Tillerson niet kon steunen vanwege zijn bezorgdheid over diens inspanningen inzake mensenrechten en goed bestuur en zijn lobbywerk tegen Russische sancties terwijl Tillerson CEO van Exxon Mobil was. De eerder ook kritische Republikeinen Lindsey Graham, John McCain en vooral Marco Rubio stemden net als de andere Republikeinen wel voor de nieuwe Secretary of State, ondanks het feit dat ze zich eerder ontstemd hadden getoond over de banden van Tillerson met Rusland en over zijn twijfelachtige positie inzake mensenrechten

'Evenwichtsoefening'

Rubio had Tillerson tijdens de vragensessie onder meer gevraagd of hij de Russische president Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger zou noemen. (het antwoord was neen). Rubio legde zijn pro-stem uit als een evenwichtsoefening tussen "deze bezorgdheden met zijn (Tillersons, red.) uitgebreide ervaring en succes in internationale zaken en mijn geloof dat de president belangwekkende ruimte verdient bij zijn keuzes voor de regering".

In de Senaat hebben de Republikeinen 52 van de 100 zitjes, waardoor de kans groot is dat Tillerson voldoende stemmen zal krijgen om John Kerry op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken. Bij een 50-50 stemming mag vicepresident Mike Pence de knoop doorhakken.

Tillerson deed als ceo zaken met Rusland en ontving een onderscheiding 'Vriend van Rusland' uit de handen van president Poetin.

Mike Pompeo, nieuwe baas CIA

De twijfel over Mike Pompeo als nieuw hoofd van de CIA was veel minder groot. Hij zou vrijdag al door de plenaire Senaat bevestigd worden, maar de Democraten wensten verduidelijkingen over het standpunt van Pompeo inzake waterboarding en andere marteltechnieken. Hij had die technieken tijdens zijn hoorzitting afgezworen, maar liet later toch weer twijfel blijken.

Uiteindelijk werd zijn aanstelling met 66 stemmen voor en 32 tegen goedgekeurd.

Het groene licht voor Pompeo komt er te midden van spanningen tussen de overheid en de CIA, nadat president Donald Trump weigerde om de bevindingen van de CIA te steunen dat Rusland achter de hackeraanvallen op de computers van de Democraten zou zitten. Tijdens een toespraak op het CIA-hoofdkwartier zaterdag drukte Trump wel nog uit "voor 1000 procent" achter de CIA te staan. Pompeo steunt de bevindingen van de CIA over de Russische inmenging wel, en stelt zich, in tegenstelling tot zijn baas, zeer kritisch op tegenover de Russische regering. Ex-militair Pompeo, een aanhanger van de conservatieve Tea Party, zat sinds 2010 in het Huis van Afgevaardigden voor de staat Kansas.

(Belga/RR)

Het spande er bij de minister van Buitenlandse Zaken om omdat in de Senaatscommissie de Republikeinen een minimale meerderheid hebben, maar uiteindelijk werd netjes volgens partij gestemd. Rex Tillerson kreeg 11 stemmen (de Republikeinen) achter zich, terwijl de 10 Democraten tegenstemden. Zijn nominatie zal nu voorgelegd worden aan de volledige Senaat, waar de Republikeinen eveneens de meerderheid hebben.Top-Democraat in de commissie Ben Cardin liet weten dat hij Tillerson niet kon steunen vanwege zijn bezorgdheid over diens inspanningen inzake mensenrechten en goed bestuur en zijn lobbywerk tegen Russische sancties terwijl Tillerson CEO van Exxon Mobil was. De eerder ook kritische Republikeinen Lindsey Graham, John McCain en vooral Marco Rubio stemden net als de andere Republikeinen wel voor de nieuwe Secretary of State, ondanks het feit dat ze zich eerder ontstemd hadden getoond over de banden van Tillerson met Rusland en over zijn twijfelachtige positie inzake mensenrechtenRubio had Tillerson tijdens de vragensessie onder meer gevraagd of hij de Russische president Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger zou noemen. (het antwoord was neen). Rubio legde zijn pro-stem uit als een evenwichtsoefening tussen "deze bezorgdheden met zijn (Tillersons, red.) uitgebreide ervaring en succes in internationale zaken en mijn geloof dat de president belangwekkende ruimte verdient bij zijn keuzes voor de regering". In de Senaat hebben de Republikeinen 52 van de 100 zitjes, waardoor de kans groot is dat Tillerson voldoende stemmen zal krijgen om John Kerry op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken. Bij een 50-50 stemming mag vicepresident Mike Pence de knoop doorhakken. Tillerson deed als ceo zaken met Rusland en ontving een onderscheiding 'Vriend van Rusland' uit de handen van president Poetin.De twijfel over Mike Pompeo als nieuw hoofd van de CIA was veel minder groot. Hij zou vrijdag al door de plenaire Senaat bevestigd worden, maar de Democraten wensten verduidelijkingen over het standpunt van Pompeo inzake waterboarding en andere marteltechnieken. Hij had die technieken tijdens zijn hoorzitting afgezworen, maar liet later toch weer twijfel blijken.Uiteindelijk werd zijn aanstelling met 66 stemmen voor en 32 tegen goedgekeurd. Het groene licht voor Pompeo komt er te midden van spanningen tussen de overheid en de CIA, nadat president Donald Trump weigerde om de bevindingen van de CIA te steunen dat Rusland achter de hackeraanvallen op de computers van de Democraten zou zitten. Tijdens een toespraak op het CIA-hoofdkwartier zaterdag drukte Trump wel nog uit "voor 1000 procent" achter de CIA te staan. Pompeo steunt de bevindingen van de CIA over de Russische inmenging wel, en stelt zich, in tegenstelling tot zijn baas, zeer kritisch op tegenover de Russische regering. Ex-militair Pompeo, een aanhanger van de conservatieve Tea Party, zat sinds 2010 in het Huis van Afgevaardigden voor de staat Kansas. (Belga/RR)