Trumps minister krijgt tegenwind van vakbonden: ‘Een catastrofale aanval op openbaar onderwijs’

Betsy DeVos met president Donald Trump. © AFP

Donald Trumps keuze voor Betsy DeVos als minister van Onderwijs wordt quasi unaniem afgewezen door de vakbonden. Een vakbond noemt haar aanstelling ‘een catastrofale aanval op het openbaar onderwijs’. DeVos is een levenslang pleitbezorger van privéscholen en privékeuze.

“De status quo is niet aanvaardbaar”, tweette Betsy DeVos in reactie op haar aanstelling.

Ze is wat The Washington Post omschrijft als ‘Republikeinse royalty’. Ze is zoals Trump een miljardair. Ze stamt van Nederlandse voorouders, met moeder Elsa Zwiep en vader Edgar Prince (zijn familie veramerikaniseerde de oorspronkelijke naam Prins).

Vader Prince maakte fortuin door auto-onderdelen te produceren in Holland, Michigan.

Betsy DeVos werd in 1958 geboren. Ze liet haar meisjesnaam vallen na een huwelijk met Dick DeVos, telg uit een miljardairsfamilie die het marketingbedrijf Amway runt. Dick DeVos deed al eens een vergeefse gooi naar de post van gouverneur van Michigan.

Betsy DeVos was een tijdlang voorzitter van de Republikeinse partij in de staat. Zij en haar familie behoren tot de voornaamste geldschieters voor Republikeinen in Michigan.

Tijdens de voorverkiezingen gaf ze eerst financiële steun aan Carly Fiorina en Jeb Bush, en toen die de race verlieten, ondersteunde ze senator Marco Rubio. Donald Trump noemde ze “een indringer” en iemand “die de Republikeinse partij niet vertegenwoordigt”, maar intussen staat ze een stuk positiever tegenover hem.

Vouchers

Betsy DeVos is allang heel actief inzake onderwijs, met heel specifieke ideeën die de onderwijsvakbonden onrustig stemmen. Haar grote punt is de vrije schoolkeuze te garanderen door aan minder gegoede leerlingen ‘vouchers’ (bonnen) te geven, waarmee ze een privéschool of een ‘charter school’ naar hun keuze kunnen betalen. Bedoeling is, zei ze in een interview in 2013, “dat alle ouders, ongeacht hun postcode, de gelegenheid hebben het best mogelijk onderwijs voor hun kinderen te kiezen, en dat alle studenten de mogelijkheid hebben om hun door God gegeven potentieel te vervullen”.

Donald Trump heeft al gezegd dat hij 20 miljard dollar overheidsgeld wil uittrekken voor die ‘vouchers’ en dat hij de staten zal aanzetten om nog eens 110 miljard dollar op te hoesten. Daardoor zou elke leerling 12.000 dollar ter beschikking hebben om voor school te betalen.

Het is onduidelijk waar al dat geld vandaan moet/kan komen en de vakbonden vrezen dat dit in elk geval ten koste zal gaan van het openbaar onderwijs.

In het voucher-systeem kan de bon ook gebruikt worden voor religieuze scholen, wat dan weer problemen geeft met de scheiding tussen kerk en staat.

‘Slechte leraars’

DeVos is een groot voorstander van ‘charter scholen’. Die vormen een tussenstap tussen privé en openbaar onderwijs – de scholen opereren met overheidsgeld, maar ze hebben een schoolbestuur dat onafhankelijk beslissingen kan nemen, en dat niet gebonden is aan vakbondsregels.

De Republikeinse kritiek van het publiek onderwijs, gedeeld en verspreid door DeVos, bestaat er onder meer in dat het niveau van overheidsscholen in achterstandsbuurten belabberd blijft omdat de vakbonden slechte leraars de hand boven het hoofd houden. De charter scholen kunnen makkelijker leerkrachten ontslaan en vervangen.

De familie DeVos gaf volgens The Atlantic financiële steun (ongeveer 1,5 miljoen dollar) aan pogingen om overheidscontrole op charter scholen in Michigan te verhinderen.

‘Extreme ideologie’

Op een belangrijk punt leek DeVos af te wijken van wat Trump tijdens de campagne verkondigde. Hij gaf toen kritiek op ‘Common Core’, het programma waarbij de overheid normen oplegt, waaraan scholen bijvoorbeeld inzake wiskunde moeten voldoen. DeVos stond bekend als een voorstander van Common Core, zoals Jeb Bush.

Maar al gauw, en na kritiek van conservatieve critici partijgenoten, maakte ze via een tweet bekend dat ze zelf niet enthousiast is over Common Core.

De zwaardere kritiek op de aanduiding van DeVos, die nog wel geconfirmeerd moet worden in het parlement, komt er van de vakbonden.

Lily Eskelsen García, voorzitter van de National Education Association, een van de onderwijsvakbonden, schreef in een mededeling dat DeVos “standvastig” in de weer is “om openbare onderwijsinstellingen te privatiseren, minder professioneel te maken en te onderwerpen aan kaasschaafoplossingen. Zij heeft gelobbyd voor mislukte initiatieven, zoals vouchers – die geld en plaatselijke controle weghalen bij openbare scholen om privéscholen met belastinggeld te kunnen financieren. Deze initiatieven doen niets om kwetsbare studenten te helpen, en miskennen of vergroten schrijnende kloven inzake kansen”.

“DeVos heeft geen ervaring van betekenis in klassen of in onze scholen”, aldus Randi Weingarten van een andere vakbond, de American Federation of Teachers: “Elke Amerikaan moet ervoor beducht zijn dat ze haar roekeloze en extreme ideologie oplegt aan het land”. Deze aanduiding maakt het overduidelijk dat Trumps onderwijspolitiek “zal focussen op privatisering, het weghalen van geld en het vernietigen van openbaar onderwijs in de VS”.

Ze noemde dat ook “een catastrofale aanval op het openbaar onderwijs”.

Blackwater

De jongere broer van de nieuwe minister van Onderwijs, Erik Prince, is misschien de bekendste persoon in de familie. Na een carrière in het leger richtte hij Blackwater op, de beruchte organisatie die onder meer ‘privé-contractuelen’ (zeg maar huurlingen) in bewakingsopdrachten naar Irak stuurde om het Amerikaans leger te assisteren. Blackwater-medewerkers schoten in 2007 tijdens een operatie in Bagdad 17 burgers dood. Dat was verre van het enige ‘incident’ met Blackwater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content