Trump lastte aanval op Iran af toen hem balans van 150 doden werd voorspeld

VS-president Donald Trump groet aanhangers buiten het Witte Huis in Washington, 7 juni 2019 © Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdagavond een militaire aanval op Iran in gang gezet, maar op het laatste moment toch weer stopgezet.

Dat meldt de New York Times op basis van anonieme bronnen in het Witte Huis. Volgens de krant ‘waren vliegtuigen al in de lucht en schepen in positie’ toen Trump besloot om de aanval niet door te laten gaan. Er waren nog geen raketten afgevuurd.

Trump meldde op Twitter dat hij de aanvallen had afgelast, omdat hem door een generaal gezegd werd dat er 150 doden bij zo een aanval in Iran zouden vallen. Dan zou zo een aanval niet in verhouding staan met het uit de lucht halen van een onbemande drone, schreef hij.

‘Ik ben niet gehaast. Ons leger is terug op sterkte, vernieuwd en klaar om uit te rukken, het is het beste in de wereld’, tweette president Trump. ‘De sancties (tegen Iran) doen pijn en ik heb er nog andere aan toegevoegd gisteren’, ging hij voort.

De president voegt er nog aan toe dat Iran nooit atoomwapens zal hebben. Volgens hem is Iran ‘een sterk verzwakte natie vandaag’.

De VS trokken zich vorig jaar terug uit een internationaal akkoord dat ertoe moest leiden dat Iran geen atoomwapens in handen krijgt. De Amerikaanse president koos in de plaats voor een politiek van economische sancties tegen Iran als drukkingsmiddel.

De Amerikaanse president zei eerder dat Iran ‘een zeer grote fout’ had gemaakt door een Amerikaanse drone neer te schieten. De Verenigde Staten claimen dat dit in internationaal luchtruim gebeurde, terwijl de drone volgens Iran in haar eigen luchtruim vloog.

Het drone-incident kwam op een ogenblik van oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Het Amerikaanse leger had woensdag de beschuldigingen tegen Iran geïntensifieerd, dat het verantwoordelijk houdt voor de aanval tegen twee tankers op 13 juni in de Golf van Oman.

Het Witte Huis en het Pentagon hebben niet gereageerd op het bericht in de New York Times. Het is niet exact duidelijk welke doelwitten de VS in Iran wilde raken, maar bij de geannuleerde aanval zou de bedoeling zijn geweest om zo min mogelijk militaire en burgerlevens in gevaar te brengen.

Partner Content