Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

VN-leider beschouwt top van Singapore als 'mijlpaal'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft de ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een "belangrijke mijlpaal" genoemd. Dit geldt voor de inspanningen voor duurzame vrede zowel als voor de 'volledige en verifieerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland', zei Guterres luidens een dinsdag in New York verspreide mededeling.

De verdere weg vergt 'samenwerking, compromis en een gemeenschappelijk doel'. Om de overeenkomst in de praktijk te brengen, hebben beide zijden 'geduld en de steun van de internationale gemeenschap' nodig. Op de topbijeenkomst in Singapore ondertekenden de Verenigde Staten en Noord-Korea een vage overeenkomst, die 'zo vlug als mogelijk' gesprekken voorziet om de resultaten 'snel' waar te maken.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Japanse premier Shinzo Abe steunt 'eerste stap' in nucleaire ontmanteling

De Japanse premier Shinzo Abe heeft dinsdag het akkoord over een denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland toegejuicht als een 'eerste stap'.

'Op deze Amerikaans-Noord-Koreaanse top werd de intentie van president Kim Jong-un om tot een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland tover te gaan, schriftelijk bevestigd. Ik steun deze eerste stap naar een oplossing van een geheel van kwesties inzake Noord-Korea', zei Abe in Tokio aan de pers.

Japan bleef buiten het intense diplomatieke ballet dat aan de top voorafging en waarbij de Verenigde Staten, Noord-Korea, Zuid-Korea en China betrokken waren. Tokio handhaafde een harde lijn tegenover Pyongyang en waarschuwde voor 'de discussie om de discussie'.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Ngo's herinneren eraan dat Noord-Korea 'openluchtgevangenis' blijft

Ondanks het ongeziene charmeoffensief van Kim Jong-un in Singapore blijft Noord-Korea een "openluchtgevangenis", zo merken mensenrechtenverdedigers op.

"Sommigen zeggen dat Kim 'charmant' is of 'sympathieker dan verwacht', maar ze zouden zich niet mogen laten misleiden door de glimlach van Kim op deze politieke show", zo reageerde Choi Jung-Hun, een Noord-Koreaanse dissident die vandaag in Seoel woont. Hij roept de internationale gemeenschap op "de sombere achterkant van de diplomatieke realityshow" niet te verbergen. "Ik hoopte echt dat Trump de kwestie van de mensenrechten ter sprake zou brengen in zijn ontmoeting met Kim", zei de dissident.

Hij maakte daarbij gewag van het lot van de "arme Noord-Koreanen die in de gevangenis wegkwijnen". Voorafgaand aan de topontmoeting van dinsdag hadden ruim 300 mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, Pyongyang opgeroepen de mensenrechten te laten vooruitgaan.

"Kim Jong Un tracht zich het formaat van een internationale staatsman aan te meten, maar zijn inspanningen zullen vergeefs zijn als hij aan het hoofd van een land blijft staan dat de grootste openluchtgevangenis van de wereld is", zo reageerde Brad Adams, directeur voor Azië bij Human Rights Watch.

Jan Herregods
door Jan Herregods

IAEA klaar om inspecties in Noord-Korea te doen

Internationale nucleaire inspecteurs staan klaar om naar Noord-Korea te vertrekken, zo heeft Yukiya Amano, het hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) gezegd, nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich tot een denuclearisering verbonden had in een gezamenlijke verklaring met de Amerikaanse president Donald Trump.

Amano zei dat hij de verklaring verwelkomde en voegde eraan toe dat "het IAEA de onderhandelingen tussen de twee landen voor de uitvoering van de resultaten van de topbijeenkomst van dichtbij zal volgen". Het Atoomenergieagentschap is bereid alle inspecties uit te voeren die de betrokken landen zouden vragen, aldus Amano in Wenen. Trump zei na de top in Singapore aan verslaggevers dat het proces van kernontwapening door Amerikaanse en internationale inspecteurs zou worden opgevolgd, zonder in detail te treden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

EU blijft hameren op 'onomkeerbare denuclearisering' van Noord-Korea

De Europese Unie noemt de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een "cruciale en noodzakelijke stap" richting vrede, maar blijft wel hameren op de "onomkeerbare denuclearisering" van het Koreaanse schiereiland. De Hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Federica Mogherini noemt de tekst die beide leiders hebben ondertekend "een duidelijk signaal" dat die doelstelling bereikt kan worden.

De Europese Unie reageert positief op de ontmoeting tussen Trump en Kim. "Het is een cruciale en noodzakelijke stap" richting vrede tussen de twee Korea's. Maar "het ultieme doel voor de hele internationale gemeenschap en de VN-Veiligheidsraad blijft de complete, controleerbare en onomkeerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland", zei Mogherini dinsdag in een statement.

De tekst die beide leiders hebben ondertekend over onder meer een denuclearisering is een "duidelijk signaal" dat die doelstelling bereikbaar is, zei ze. De chef van het Europese buitenlandbeleid benadrukte nog dat de Europese Unie "beschikbaar blijft om volgende onderhandelingen en andere stappen die bijdragen aan een opbouw van het vertrouwen en aan vrede, veiligheid en welvarendheid op een kernwapenvrij Koreaans schiereiland, te vergemakkelijken en steunen."

Jan Herregods
door Jan Herregods

ICAN: 'We mogen ons niet blindstaren op een vage overeenkomst'

Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) wijst erop dat alleen een vredesproces gebaseerd op het internationaal recht en bestaande overeenkomsten tot kernontwapening kunnen leiden en het Koreaans schiereiland kunnen denucleariseren. "We mogen ons niet blindstaren op een vage overeenkomst", zegt ICAN-directeur Beatrice Fihn.

"Trump heeft hier de 'photo opportunity' van zijn leven beet, maar we mogen ons niet blindstaren op een vage overeenkomst", zegt Fihn. De ICAN-directeur geeft toe dat de ontmoeting tussen Trump en Kim "beter is dan een kernoorlog", maar zegt dat er nood is aan een echte ontwapening, "voor er een bom ontploft".

"Trump en Kim zouden een wezenlijk document moeten ondertekenen, op basis van het internationaal recht en het VN-Verdrag voor het Verbod op Kernwapens (TPNW)", zegt Fihn. "Dat verdrag tweet niet, het verandert niet van gedachten onderweg naar huis, en het heeft geen ego dat geblutst kan worden. Het is het enige allesomvattende, verifieerbare en onomkeerbare instrument om enige nucleaire ontwapening van betekenis te bereiken."

Op een persconferentie in Singapore stelde ICAN het 'Korean Peninsula Denuclearisation Framework' voor, een concreet stappenplan om het Koreaans schiereiland te denucleariseren. "Echte vrede is alleen mogelijk door kernwapens volledig te elimineren. Wij hebben al internationale akkoorden om dat te bereiken, en we blijven alle betrokken partijen aanzetten om tot het VN-Verdrag voor het Verbod op Kernwapens toe te treden. Het vijfstappenplan van ICAN kan in dat proces als leidraad fungeren", zegt Akira Kawasaki van ICAN.

Volgens het plan moeten de twee Korea's de "onaanvaardbare humanitaire gevaren van kernwapens" erkennen en toetreden tot het VN-verdrag voor het Verbod op Kernwapens. Noord-Korea moet dan volgens de procedure in dat verdrag een plan tot ontwapening indienen, en weer toetreden tot het Non-Proliferatieverdrag. Ten slotte moeten Noord-Korea en de VS het bestaande Kernstopverdrag ratificeren.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rusland: 'Belanrijke stap voorwaarts'

Met de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is een "belangrijke stap vooruit" gezet, zo heeft Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, gezegd. "We kunnen alleen maar verwelkomen dat een belangrijke stap vooruit is gezet", zei Ryabkov volgens het staatspersbureau TASS.

"Natuurlijk schuilt de duivel in de details en moeten de preciseringen uitgeplozen worden. Maar de impuls is gegeven, zo hebben wij begrepen", zei Ryabkov. Rusland, dat aan Noord-Korea grenst, heeft vrij nauwe diplomatieke banden met Pyongyang.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Voor Zuid-Korea maakt akkoord van Singapore 'einde aan Koude Oorlog'

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft dinsdag het akkoord van Singapore toegejuicht als een "historische gebeurtenis die een einde maakt aan de Koude Oorlog".

"Het akkoord van Santosa van 12 juni zal de wereldgeschiedenis ingaan als een gebeurtenis die een einde maakt aan de Koude Oorlog", verklaarde Moon na de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij eerde Kim Jong-un en Donald Trump voor hun "moed en vastberadenheid", waardoor de twee Korea's de bladzijde zouden kunnen omslaan van een "somber verleden van oorlog en confrontaties".

De bijeenkomst van Donald Trump en Kim Jong-un doet weer hopen op een officieel einde van de Koreaanse Oorlog, die in 1953 met een wapenstilstand afliep maar niet met een vredesverdrag.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Charles Michel: 'Goede stap, maar wait and see'

Premier Charles Michel noemt de ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "een goede stap". "Maar 'wait and see'. Ik ben niet van plan te snel een definitieve conclusie te trekken. Wat telt zijn de concrete resultaten. Daarom wachten we op meer informatie over de inhoud van de gesprekken", zo zei Michel voor de tv-camera's van VRT, vtm en RTL.

Na de ontmoeting tussen Trump en Kim ondertekenden beide heren een verklaring waarin Noord-Korea zich engageert voor een volledige nucleaire ontwapening. Maar de tekst is eerder een algemene beginselverklaring. Premier Michel noemt de dialoog een "positieve stap", maar blijft tegelijk voorzichtig. Hij wil eerst meer informatie krijgen. "Wat voor ons telt, is meer informatie krijgen over de precieze inhoud. Tussen een titel van een persbericht of een tweet en de details van de gesprekken kan er een verschil zijn. Daarom zijn we voorzichtig", aldus Michel.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Japan en Maleisië willen 'sterke boodschap' naar Noord-Korea sturen

De Japanse premier Shinzo Abe en zijn Maleisische ambtgenoot Mahathir Mohamad zijn dinsdag overeengekomen samen te werken tegenover het nucleaire en rakettenprogramma van Noord-Korea. "Ik zal nauw samenwerken met Mr. Mahathir om een sterke boodschap uit te sturen naar Noord-Korea", zei Abe op een gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting in Tokio.

Mahathir, die vorige maand zijn ambt als premier opnam, zei te hopen dat de Verenigde Staten en Noord-Korea "aanvaarden dat bij onderhandelingen beide zijden bereid moeten zijn toe te geven op bepaalde kwesties als ze tot een goed besluit willen komen". "Verwachten dat slechts één zijde inbindt, zal geen erg positief besluit opleveren", voegde de 92-jarige regeringsleider eraan toe. Abe zei dat Noord-Korea "rijk is aan grondstoffen en aan ijverige werkkrachten. Het gaat een mooie toekomst tegemoet als het het rechte pad bewandelt."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump bezoekt "op zekere tijd" Pyongyang

De Amerikaanse president Donald Trump zal "op een zekere tijd" de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang bezoeken. "Dat zal een dag zijn waar ik erg naar uitkijk, op het gepaste moment", zei Trump tijdens een persconferentie, na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Tijdens het gesprek met Kim heeft Trump zich ook lovend uitgelaten over de stranden van Noord-Korea en heeft hij de Noord-Koreaanse leider gewezen op de economische vastgoedopportuniteiten van zijn land, klonk het.

Hij nodigde de Noord-Koreaanse leider eveneens uit in het Witte Huis. Kim aanvaardde de uitnodiging, zei Trump nog. Maar dat zal moeten plaatsvinden "op het gepaste moment".

Trump zei nog dat hij Kim naar de onderhandelingstafel heeft gebracht door hem te tonen wat de toekomst Noord-Korea kan brengen, als hij voor vrede kiest. "Bijvoorbeeld, ze hebben fantastische stranden", zei hij. "Je ziet dat telkens ze met de kanonnen in de oceaan schieten. Ik zei 'man, kijk naar dat zicht'. Zou dat geen geweldig flatgebouw zijn? Ik zei: 'in plaats van dat te doen, zou je de beste hotels in de wereld kunnen hebben'. "

Trump wees op de ligging van Noord-Korea. "Bekijk het vanuit een vastgoedperspectief. Zuid-Korea en China en zij bezitten het land in het midden. Hoe slecht is dat?"

Trump zegt over mensenrechten te hebben gesproken

Trump heeft met Kim Jong-un gesproken over de mensenrechtensituatie in het land. Dat zei Trump tijdens een persconferentie na de ontmoeting met Kim.

Hij zei dat mensenrechten 'relatief kort' aan bod zijn gekomen, met het oog op het nucleaire thema. Trump is ervan overtuigd dat Kim bereid is om de situatie in zijn thuisland te verbeteren.

Noord-Korea ligt internationaal al lang onder vuur voor schendingen van de mensenrechten. Naar schatting van de Amerikaanse regering zitten nu tussen 80.000 tot 120.000 mensen vast in soms heel erge omstandigheden in werkkampen. Een journalist in de zaal vroeg de president ook naar de jonge Amerikaan Otto Warmbier, de student die in Noord-Korea was gearresteerd en korte tijd na zijn thuiskomst overleed. Trump zei dat de student 'niet voor niets is gestorven' en dat zijn verhaal eigenlijk bijgedragen heeft tot de gesprekken tot Trump en Kim. De president noemde de ouders van de student ook 'vrienden' van hem.

Reuters
© Reuters

Peking begroet begin van 'nieuwe geschiedenis'

China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toegejuicht, maar ook opnieuw opgeroepen tot een 'volledige denuclearisering' van zijn buurland.

'Dat de hoogste leiders van de twee landen vandaag bij elkaar zitten voor gesprekken op voet van gelijkheid, heeft een belangrijke betekenis en vormt het begin van een nieuwe geschiedenis', zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, aan de pers. 'China verheugt zich hierover en geeft zijn steun', voegde de minister eraan toe.

Samen met de denuclearisering moet er een vredesproces voor het schiereiland komen, om 'de redelijke bezorgdheden van Noord-Korea inzake veiligheid weg te nemen', benadrukte de Chinese minister. 'Niemand kan twijfelen aan de belangrijke en volkomen unieke rol die China heeft gespeeld. En die rol zal voortgaan', beloofde de minister. China paste de voorbije jaren de internationale sancties toe om zijn bondgenoot ervan te overtuigen zijn nucleaire programma te laten varen, tot woede van Pyongyang.

Kim Jong-un bracht sinds begin dit jaar twee keer een bezoek aan China, zijn eerste reizen naar het buitenland sinds hij in 2011 aan de macht kwam.

VS en Noord-Korea willen meer ontmoetingen 'op vroegst mogelijke datum'

De Verenigde Staten en Noord-Korea zijn ook het engagement aangegaan om verdere onderhandelingen te houden, onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en een hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionaris, op 'de vroegst mogelijke datum'. Dat staat in het akkoord dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben ondertekend in Singapore, en waarvan foto's zijn gepubliceerd door internationale media.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Zo ging historische ontmoeting Trump en Kim (video)

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Croo: 'Feit dat we dialoog hebben, is goede start'

"Het feit dat de ontmoeting heeft plaatsgevonden, is historisch. Of het ook vrede zal brengen, zal nog moeten blijken. Maar het feit dat we een dialoog hebben, is een goede start". Dat heeft Open Vld-vicepremier Alexander De Croo dinsdag in De Ochtend op Radio 1 gezegd.

"Er is voor Noord-Korea en de Noord-Koreaanse bevolking nog een lange weg te gaan om vrede te krijgen. Het is nog wat vroeg om daarover te oordelen. Maar zelfs mocht het negatief uitdraaien, is dit nog een belangrijk moment", aldus De Croo.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Nikkei hoger na gesprek tussen Amerikaanse president en Noord-Koreaanse leider

De aandelenbeurs in Japan is dinsdag opnieuw hoger gesloten. Alle ogen in het Verre Oosten waren gericht op de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore. De twee tekenden een overeenkomst, waarmee de denuclearisering van Noord-Korea mogelijk een stap dichterbij komt. De exacte inhoud van het akkoord is echter nog niet bekend.

De Nikkei-index in Tokio eindigde met een winst van 0,3 procent op 22.878,35 punten. Vooral de farmaceutische concerns en spoorwegbedrijven, die als defensieve beleggingen worden gezien in onzekere tijden, waren favoriet bij beleggers. Takeda Pharmaceutical klom 2,2 procent en East Japan Railway en West Japan Railway dikten 3 procent en 2,6 procent aan.

De breder samengestelde Topix-index won 0,33 procent tot 1.792,82 punten. Ook elders in het Verre Oosten gingen de meeste beursgraadmeters licht omhoog. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,4 procent in de plus en de beurs in Shanghai won 0,7 procent. In Sydney klom de All Ordinaries 0,2 procent. De Kospi in Seoul stond 0,1 procent lager.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Ondertekening document

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben dinsdag na hun ontmoeting een document ondertekend.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Alle ogen gericht op 'ondertekeningceremonie' van Trump en Kim

In Singapore maakt de pers zich op voor een ondertekeningsceremonie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De camera's zijn gericht op een tafel waarop documenten liggen met twee stoelen en op de achtergrond de Noord-Koreaanse en Amerikaanse vlagen. Eerder verklaarde Trump dat er iets ondertekend zou worden, maar hij zei niet over wat voor document het gaat.

Zo is er hoop op een akkoord rond denuclearisering of een vredesakkoord om een officieel eind te maken aan de Koreaanse oorlog. Het kan echter ook om een soort van voortgangsdocument gaan, waarin is opgenomen dat beide partijen hun discussies zullen voortzetten.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Wenende Dennis Rodman spreekt van 'grote dag voor iedereen'

De voormalige Amerikaanse basketbalster Dennis Rodman heeft in een emotioneel interview de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gelauwerd. 'Vandaag is een grote dag voor iedereen, Singapore, Tokio, China', aldus de 57-jarige, die zijn tranen niet in bedwang kon houden, in een interview met de Amerikaanse zender CNN.

Rodman reisde sinds 2013 vijf maal naar Pyongyang, waar hij de Noord-Koreaanse leider ontmoette. Kim Jong-un zou een grote basketbalfan zijn. Ook Trump is geen onbekende voor Rodman. Hij nam deel aan zijn realityprogramma "Celebrity Apprentice". "Ik wist dat de zaken zouden veranderen, ik wist het, ik was de enige", aldus Rodman, met een rode pet met daarop "Make America Great Again", de campagneslogan van Trump.

Rodman zei ook dat hij na zijn terugkeer in de Verenigde Staten doodsbedreigingen kreeg. 'Maar ik hield het hoofd recht, broeder.' Hij zei ook dat hij al probeerde te spreken met de voorganger van Trump, Barack Obama, maar dat die hem geen tijd gunde. Dinsdagochtend had Rodman via Twitter al bekendgemaakt dat hij in Singapore was aangekomen, waar de ontmoeting plaatsvond. Op een bijgevoegde foto is hij te zien met een zwart t-shirt met daarop "Vrede start in Singapore". Daarboven staat PotCoin.com, een cryptomunt die de standaard wil worden voor de gelegaliseerde cannabisindustrie, sponsor van de trip van Rodman naar Singapore.

Dennis Rodman is een voormalige ploegmaat van NBA-star Michael Jordan bij de Chicago Bulls. Rodman was niet uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingen, maar maakte desalniettemin de verplaatsing naar Singapore. Volgens Rodman kreeg hij wel een telefoontje van het Witte Huis, waarbij een secretaris van Trump zei dat de president trots is op Rodman en hem bedankt.

CNN wijst er daarna wel op dat Rodman in 2014 al suggereerde dat hij met Trump ooit naar Noord-Korea zou reizen. Trump, die toen nog geen president was, reageerde op Twitter dat Rodman "ofwel dronken of onder invloed van drugs" was.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump spreekt over grote vooruitgang

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag na zijn werklunch met de Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegatie verklaard dat er veel vooruitgang geboekt is tijdens de ontmoeting, en dat beide leiders een document zullen ondertekenen.

"Het was echt een geweldige ontmoeting die beter verlopen is dan iemand kon denken. De absolute top, zeer goed", aldus Trump toen hij samen met Kim een wandeling maakte na de lunch. "We gaan nu tekenen", zei Trump nog, zonder te specificeren over wat voor document ondertekend wordt.

Op de vraag of Kim beloftes heeft gemaakt over het stopzetten van het nucleair programma antwoordde Trump niet. En ook op de vraag of Kim de gevangenisdeuren zal openzetten, kwam er geen antwoord.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Uitgebreide bilaterale meeting afgelopen, werklunch van start gegaan

In Singapore maakt de pers zich op voor een ondertekeningsceremonie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De camera's zijn gericht op een tafel waarop documenten liggen met twee stoelen en op de achtergrond de Noord-Koreaanse en Amerikaanse vlagen. Eerder verklaarde Trump dat er iets ondertekend zou worden, maar hij zei niet over wat voor document het gaat. Zo is er hoop op een akkoord rond denuclearisering of een vredesakkoord om een officieel eind te maken aan de Koreaanse oorlog. Het kan echter ook om een soort van voortgangsdocument gaan, waarin is opgenomen dat beide partijen hun discussies zullen voortzetten.

Eva Schram
door Eva Schram

Zuid-Koreaanse president heeft er slapeloze nacht opzitten

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft er naar eigen zeggen een slapeloze nacht opzitten door de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat melden verschillende media.

Voor het begin van een vergadering met zijn kabinetsmedewerkers zei Moon dat hij hoopt dat de top een succes wordt en dat er 'een nieuw hoofdstuk' kan beginnen. 'De top tussen Noord-Korea en de VS is net begonnen en ik denk dat de ogen van alle Zuid-Koreanen gericht zijn op Singapore', zei hij. 'Ik hoop, samen met alle burgers, oprecht dat er een nieuw tijdperk zal starten van volledige denuclearisatie, vrede en een nieuwe relatie tussen Noord-Korea, Zuid-Korea en de VS', zei hij volgens persagentschap Yonhap.

De president beseft wel dat er nog een lange weg af te leggen is. 'De diepgewortelde, vijandige relatie en de Noord-Koreaanse nucleaire kwestie kunnen niet opgelost worden met één ontmoeting tussen leiders', zei hij nog. 'Zelfs nadat de twee leiders de dialoog opstarten, is er nood aan een lang proces dat één of twee jaar kan duren of zelfs langer om de problemen op te lossen.'

Op termijn hoopt hij dat het proces dat dinsdag in gang gezet werd, zal leiden tot een officieel einde van de Koreaanse oorlog, die in 1953 enkel werd afgerond met een wapenstilstand. Er is nooit een vredesakkoord gesloten.

Een regeringsbron verklaarde eerder al dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag naar Zuid-Korea trekt om persoonlijk uit te leggen wat de resultaten van de top zijn.

Moon wordt door velen gezien als de drijvende kracht achter de doorbraak in de diplomatie met Noord-Korea. Een eerste toenadering was er tijdens de Olympische Spelen, toen Noord- en Zuid-Korea voor het eerst onder één vlag deelnamen. De in 2016 verkozen president is steeds een voorvechter geweest van vreedzame betrekkingen met Pyongyang. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Eva Schram
door Eva Schram

Trump: eerste gesprek met Kim was 'zeer, zeer goed'

Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider hebben na ongeveer drie kwartier hun eerste gesprek afgerond. Trump sprak voor de pers over een 'zeer, zeer goed' gesprek, en een 'uitstekende relatie'. 'Een samenwerking, daar gaan we voor zorgen', zei Trump nog volgens CNN.

Hij stelde dat hij 'een groot probleem, een groot dilemma' zal kunnen oplossen aan de zijde van zijn nieuwe partner.

Verschillende reporters vroegen aan Kim of hij over zal gaan tot een totale denuclearisatie, maar daar antwoordde de Noord-Koreaan niet op. Volgens Reuters zei Kim wel dat 'we veel soorten scepticisme en speculaties hebben overwonnen over de top, en ik geloof dat dat goed is voor de vrede'.

Daarnaast zei Kim dat 'veel mensen overal ter wereld zullen denken dat dit niet echt is, dat het uit een sciencefictionfilm komt'. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Donald Trump tegen Kim Jong-un: 'Het zal geschieden'

Na de een-op-een-ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un, waarin de leiders volgens experts vooral over ditjes en datjes zouden praten,zaten ze tegenover elkaar aan een lunchtafel waar ze verder de diepte in zouden gaan. Trump werd bijgestaan door stafchef van het Witte Huis John Kelly, nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. In een kort uitgezonden fragment is Trump te zien, terwijl hij Kim toespreekt: 'We zullen succesvol zijn. Ik kijk ernaar uit met je verder te werken. Het zal geschieden.'

Volgens analisten is de aanwezigheid van Bolton een heet hangijzer. De Noord-Koreanen hebben genoeg van hem, en ook buitenlandminister Pompeo zou geen fan zijn. Trump zou er echter op gestaan hebben dat Bolton aanwezig zou zijn.

REUTERS
© REUTERS
Eva Schram
door Eva Schram

Dennis Rodman: 'Obama poeierde me af'

Dennis Rodman, de voormalige basketbal-ster, gaf een bizar interview aan CNN. Met een zonnebril en een Make America Great Again-pet op en een t-shirt van zijn sponsor PotCoin aan (die hij tijdens het interview ook twee keer bedankte) ontweek hij vanuit Singapore vragen van CNN-interviewer Chris Cuomo met warrige antwoorden.

Rodman zei onder andere dat Kim Jong-un hem vijf jaar geleden al vroeg hoe hij in contact kon komen met de Amerikaanse regering. Rodman ging met die informatie volgens eigen zegge naar president Barack Obama, 'maar hij poeierde me af. Maar dat schrok me niet af. Ik bleef komen en bleef proberen. En ik zei tegen iedereen: de deur zal open gaan.'

Rodman vertelde ook een anekdote over hoe hij Kim had beloofd een basketbalteam naar Noord-Korea te brengen. Dat was lastig, maar hij hield zijn woord. Kim nam hem toen apart en bedankt hem. 'Dit is de eerste keer dat iemand z'n woord houdt tegenover mij en mijn land', zou Kim volgens Rodman gezegd hebben.

Rodman zei ook dat hij toen hij voor het eerst naar Noord-Korea ging, hij geen idee had van de situatie daar. 'Ik dacht dat het om een soort liefdadigheids-evenement ging en dat ik gewoon moest gaan basketballen', zei hij. Naarmate hij vaker die kant op ging, 'voelde ik me er meer thuis. Noord-Korea is zo goed geweest voor mij, mijn familie en de VS.' Op vragen van Cuomo over de mensenrechtenschendingen in het land, antwoordde Rodman dat hij 'niet over al die politiek gaat'.

Rodman hoopt dat Trump en Kim in hun een-op-een-gesprek niet teveel over 'de oorlog enzo' praten, maar kijken naar de toekomst. 'Kim Jong-un is heel erg van de 21e eeuw. En Donald Trump heeft het zo goed gedaan door zijn hand uit te reiken.'

Rodman zei tenslotte dat Trump hem vandaag gebeld had om hem te bedanken. 'Hij zei: Dennis, je hebt het goed gedaan', aldus Rodman.

CNN
© CNN
Eva Schram
door Eva Schram

Jim Clapper: 'Ontmoeting komt meer door Noord-Korea dan VS'

De voormalige directeur van nationale inlichtingen, Jim Clapper, zei tegen CNN dat de ontmoeting tussen Trump en Kim meer te maken heeft met Noord-Korea dan met de VS onder Trump.

'Ze hebben zo'n slag gemaakt met hun nucleaire wapens, dat ze niet als onderdanigen naar ons komen. Eerder waren zij altijd inferieur, en wij superieur. Maar de Noord-Koreanen zijn op een punt gekomen, dat hun nucleair vermogen als afschrikkend kan werken.'

Eva Schram
door Eva Schram

Kim Jong-un: 'Het was niet makkelijk hier te komen'

In een kort persmoment beantwoordden Donald Trump en Kim Jong-un de vraag hoe ze vandaag zien. Trump antwoordde eerst: 'Ik heb een heel goed gevoel. We gaan een geweldige discussie hebben en ik denk dat we enorm succesvol zullen zijn. Ik verwacht een fantastische relatie.'

Kim antwoordde vervolgens: 'Het was niet makkelijk hier te komen. Maar we dragen het verleden als veren op onze vleugels. Onze vooroordelen werkten als obstakels op de weg naar voren, maar we zijn ze allemaal overkomen, en daarom zijn we hier vandaag.'

REUTERS
© REUTERS
Eva Schram
door Eva Schram

Trump en Kim schudden elkaar de hand

Donald Trump en Kim Jong-un hebben elkaar de hand geschud. 'En zo wordt geschiedenis geschreven', luidt het commentaar op CNN.

CNN-verslaggever Christiane Amanpour merkt op dat Kim lachend Trump de hand schudde, terwijl Trump een neutraal gezicht hield. Dat geeft volgens haar aan dat hoewel de ontmoeting nauwkeurig is voorbereid, het uiteindelijk in de handen van de twee leiders is hoe het gesprek zal verlopen.

REUTERS
© REUTERS
Eva Schram
door Eva Schram

Trump en Kim aangekomen in hotel waar top plaatsvindt

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben hun hotels verlaten en zijn aangekomen in het Capella-hotel, waar ze elkaar vanaf 09.00 uur (03.00 uur Belgische tijd) ontmoeten.

Trump en zijn delegatie vertrokken om 02.04 uur Belgische tijd het Shang-ri La-hotel, de Noord-Koreaanse delegatie vertrok enkele minuten laten vanuit het hotel St Regis Singapore. Volgens het Witte Huis kwam Trump om iets voor 02.30 uur onze tijd aan in het hotel op het eiland Sentosa, net voor de kust van Singapore. Kim arriveerde iets later.

Als alles verloopt zoals voorzien, wordt Donald Trump de eerste zittende president die een officiële ontmoeting heeft met een Noord-Koreaanse leider.

Kim en Trump zullen elkaar eerst 45 minuten lang een op een spreken. Daarna volgen een uitgebreide bilaterale meeting en een werklunch.

Verwacht wordt dat Trump rond 10.00 uur Belgische tijd de pers zal toespreken, alvorens om 13 uur weer richting de VS te vliegen. Kim zou al om 08.00 uur Belgische tijd weer naar Noord-Korea vliegen.

BELGA
© BELGA
Eva Schram
door Eva Schram

Trump haalt voor begin van top via Twitter uit naar 'losers en haters'

'Het feit dat ik een ontmoeting heb, is een groot verlies voor de VS, zeggen de haters en losers. We hebben onze gijzelaars, de tests, onderzoeken en alle raketlanceringen zijn gestopt, en deze experts ('pundits') die van in het begin zeiden dat ik fout zat, hebben niets meer te zeggen. Alles komt in orde.'

Het bericht, waarin Trump verwijst naar de vrijlating van drie Amerikaanse gevangenen door Noord-Korea in mei en naar de belofte van Kim om het nucleair programma stop te zetten, werd gepost rond middernacht Belgische tijd. Dat is drie uur voor het begin van het gesprek met Kim, dat om 9 uur Singaporese tijd van start gaat.

De VS hopen dat de onderhandelingen leiden tot de denuclearisatie van Noord-Korea, en bieden in ruil daarvoor veiligheidsgaranties aan het regime van Kim Jong-un. Over de ontmoetingen tussen vertegenwoordigers van beide landen die voor de top plaatsvinden schreef Trump dat ze 'goed en snel verlopen'. 'Uiteindelijk maakt dat niets uit. We zullen snel weten of een echt akkoord, niet een zoals die in het verleden, mogelijk zal zijn', schreef Trump dinsdagochtend (plaatselijke tijd). (Belga)