Trump en Kim Jong-un bereid elkaar te ontmoeten

09/03/18 om 01:30 - Bijgewerkt om 07:00

Bron: Belga

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un heeft ambtgenoot Donald Trump uitgenodigd voor een ontmoeting. Trump aanvaardt de uitnodiging, aldus het Witte Huis. In tussentijd zou Noord-Korea geen rakettesten meer uitvoeren.

Trump en Kim Jong-un bereid elkaar te ontmoeten

© REUTERS

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un nodigt zijn ambtgenoot Donald Trump voor een ontmoeting. Die laatste is daartoe bereid. Dat zei de nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, Chung Eui Yong, donderdagavond in Washington.

Het Witte Huis bevestigde het nieuws kort daarop. Tijd en locatie staan nog niet vast, zei Trumps woordvoerder Sarah Sanders. 'We kijken met vreugde uit naar de denuclearisering van Noord-Korea', tweette Sanders. Intussen blijven de sancties tegen Noord-Korea van kracht. Chung noemde geen details of een mogelijke locatie, al zei hij dat de ontmoeting mogelijk in mei plaatsvindt. Hij las de verklaring voor aan journalisten in het Witte Huis.

Kim Jong-un is naar verluidt bereid om af te zien van meer raketten- en nucleaire tests. De Noord-Koreaanse leider verklaarde in een ontmoeting dat hij denuclearisering genegen is. Kim heeft er begrip voor dat de geplande gemeenschappelijke manoeuvres van Zuid-Korea en de VS doorgaan zoals gepland, zei Chung. Trump, die de eerste Amerikaanse president zou zijn die een Noord-Koreaanse leider ontmoet, volgde op met een tweet.

Beide Korea's zochten recent voorzichtig toenadering. Het conflict was een tijdlang een van de meest bedreigende ter wereld. Militair is er geen oplossing. En een diplomatieke oplossing is complex vanwege de vele betrokkenen. Ook China en Rusland zijn rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken.

Onze partners