In een nieuwe peiling van de Amerikaanse zender NBC News en de Wall Street Journal (WSJ) onder potentiële Republikeinse kiezers sprak 25 procent zich uit voor Donald Trump, zijn tot nog toe beste notering in de voorverkiezingen.

Bernie Sanders en Hillary Clinton, REUTERS
Bernie Sanders en Hillary Clinton © REUTERS

Op de tweede plaats staat net zoals vorige maand neurochirurg Ben Carson met 22 procent. Senator Marco Rubio steeg naar 11 procent en staat derde voor senator Ted Cruz, die nu 9 procent haalt. Ex-gouverneur Jeb Bush uit Florica steeg van 7 naar 8 procent en bezet de vijfde plaats. Carly Fiorina, de voormalige CEO van het computerbedrijf Hewlett-Packard, zakte naar de zesde plaats met 7 procent.

Democraten

Bij de Democraten vergroot de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haar voorsprong sinds haar optreden tijdens het eerste Democratische tv-debat op 13 oktober. Clinton krijgt in de peiling van NBC en WSJ 49 procent van de stemmen achter haar naam, 20 procent meer dan nummer twee Bernie Sanders.

In de peiling werd ook de huidige vicepresident Joe Biden opgenomen, die 15 procent (-2 pct) van de stemmen krijgt. Biden heeft echter nog steeds niet beslist of hij zich kandidaat zal stellen voor de verkiezingen. Indien Biden niet in rekening wordt genomen in de peiling, haalt Clinton zelfs 58 procent en Sanders 33 procent.

Joe Biden, BELGAIMAGE
Joe Biden © BELGAIMAGE

Geen van de andere drie Democratische kandidaten (Martin O'Malley, Lincoln Chafee en Jim Webb) halen meer dan 2 procent in de peiling.

Debat

Clinton wordt beschouwd als de grote overwinnaar van het debat vorige week, omdat ze kalm en zelfzeker een antwoord gaf op de vragen en opmerkingen over onder meer het gebruik van haar private e-mailaccount terwijl ze minister was. Veel Democraten geloven bovendien dat de sterke prestatie van Clinton het minder waarschijnlijk maakt dat Biden alsnog in de presidentsrace zal stappen.

In november volgend jaar wordt in de Verenigde staten een nieuwe president gekozen. De eerste voorverkiezing of caucus vindt plaats in februari in Iowa. (Belga/KVDA)

In een nieuwe peiling van de Amerikaanse zender NBC News en de Wall Street Journal (WSJ) onder potentiële Republikeinse kiezers sprak 25 procent zich uit voor Donald Trump, zijn tot nog toe beste notering in de voorverkiezingen. Op de tweede plaats staat net zoals vorige maand neurochirurg Ben Carson met 22 procent. Senator Marco Rubio steeg naar 11 procent en staat derde voor senator Ted Cruz, die nu 9 procent haalt. Ex-gouverneur Jeb Bush uit Florica steeg van 7 naar 8 procent en bezet de vijfde plaats. Carly Fiorina, de voormalige CEO van het computerbedrijf Hewlett-Packard, zakte naar de zesde plaats met 7 procent. Bij de Democraten vergroot de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haar voorsprong sinds haar optreden tijdens het eerste Democratische tv-debat op 13 oktober. Clinton krijgt in de peiling van NBC en WSJ 49 procent van de stemmen achter haar naam, 20 procent meer dan nummer twee Bernie Sanders.In de peiling werd ook de huidige vicepresident Joe Biden opgenomen, die 15 procent (-2 pct) van de stemmen krijgt. Biden heeft echter nog steeds niet beslist of hij zich kandidaat zal stellen voor de verkiezingen. Indien Biden niet in rekening wordt genomen in de peiling, haalt Clinton zelfs 58 procent en Sanders 33 procent. Geen van de andere drie Democratische kandidaten (Martin O'Malley, Lincoln Chafee en Jim Webb) halen meer dan 2 procent in de peiling. Clinton wordt beschouwd als de grote overwinnaar van het debat vorige week, omdat ze kalm en zelfzeker een antwoord gaf op de vragen en opmerkingen over onder meer het gebruik van haar private e-mailaccount terwijl ze minister was. Veel Democraten geloven bovendien dat de sterke prestatie van Clinton het minder waarschijnlijk maakt dat Biden alsnog in de presidentsrace zal stappen.In november volgend jaar wordt in de Verenigde staten een nieuwe president gekozen. De eerste voorverkiezing of caucus vindt plaats in februari in Iowa. (Belga/KVDA)