Bij het treinongeluk in het zuiden van Duitsland zijn 9 mensen omgekomen en zijn er 81 gewond geraakt, zo heeft de Duitse politie gezegd. De 2 treinbestuurders maken zeer wellicht deel uit van de slachtoffers.

Van de gewonden vechten er 10 voor hun leven en zijn er 8 ernstig gewond geraakt. 2 mensen zijn nog vermist.

Volgens de Duitse openbare omroep ARD zijn de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt en de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann naar de plaats van het ongeval gegaan. Zij hebben er de hulpdiensten bedankt voor hun inzet.

Twee zwarte dozen van de ongelukstreinen zijn intussen geborgen terwijl één zich nog binnenin een trein bevindt.

Zwarte bladzijde

Het ongeluk gebeurde nabij Bad Aibling. Rond 6.50 uur botsten twee treinen van het private Meridian op het éénsporig traject tussen Holzkirchen en Rosenheim op elkaar. Op de twee lokale treinen zaten vooral pendelaars. Vanwege de Krokusvakantie waren er weinig tot geen scholieren aanwezig.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Alexander Dobrindt gewaagde van een "zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Duitse spoorverkeer" en zei dat de plaats van het ongeval "een verschrikkelijke aanblik" vertoont. De bewindsman zei dat beide treinen met hoge snelheid op elkaar zijn geknald. Op die plaats zijn snelheden van ongeveer 100 km per uur mogelijk.

De zowat 500 reddingswerkers waren reeds na enkele minuten ter plaatse.

Gigantische schok

Ook de Oostenrijkse deelstaat Tirol heeft hulpverleners en een spoedhelikopter ter beschikking gesteld. Het ziekenhuis in Kufstein nabij de Duitse grens was ook paraat over de opname en verzorging van gewonden.

De topman van de private spoorwegmaatschappij Bayerischen Oberlandbahn (BOB) - die de treinen uitbaat op de spoorweg waar het ongeval gebeurde - reageerde ook. "Het ongeval is een gigantische schok voor ons", zei Bernd Rosenbusch in een mededeling. "We doen alles om de reizigers, verwanten en medewerkers te helpen."

De politie zegt dat het onderzoek naar de oorzaak nog maar in een pril beginstadium is, aldus ARD.

Oorzaak onduidelijk

Voorlopig is het nog niet duidelijk hoe de treinramp in het Duitse Beieren kon gebeuren. Dat zegt Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Verkeer. Onderzoek van de zwarte dozen moet nu duidelijkheid brengen. "Het is een verschrikkelijk beeld. De twee treinen hebben zich volledig in elkaar gedrukt. De locomotief van de tweede trein is volledig uit mekaar gerukt. De treinen moeten dus met hoge snelheid tegen elkaar gereden zijn", verklaarde Dobrindt.

Op de plaats van het ongeval mogen de treinen 100 km per uur rijden. Naar een oorzaak is het nog gissen. "De plaats van de aanrijding ligt in een bocht. De bestuurders zullen elkaar dus waarschijnlijk niet gezien hebben en dus zonder remmen op elkaar gereden zijn", ging Dobrindt verder.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(TE)

Bij het treinongeluk in het zuiden van Duitsland zijn 9 mensen omgekomen en zijn er 81 gewond geraakt, zo heeft de Duitse politie gezegd. De 2 treinbestuurders maken zeer wellicht deel uit van de slachtoffers.Van de gewonden vechten er 10 voor hun leven en zijn er 8 ernstig gewond geraakt. 2 mensen zijn nog vermist. Volgens de Duitse openbare omroep ARD zijn de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt en de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann naar de plaats van het ongeval gegaan. Zij hebben er de hulpdiensten bedankt voor hun inzet. Twee zwarte dozen van de ongelukstreinen zijn intussen geborgen terwijl één zich nog binnenin een trein bevindt.Het ongeluk gebeurde nabij Bad Aibling. Rond 6.50 uur botsten twee treinen van het private Meridian op het éénsporig traject tussen Holzkirchen en Rosenheim op elkaar. Op de twee lokale treinen zaten vooral pendelaars. Vanwege de Krokusvakantie waren er weinig tot geen scholieren aanwezig. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Alexander Dobrindt gewaagde van een "zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Duitse spoorverkeer" en zei dat de plaats van het ongeval "een verschrikkelijke aanblik" vertoont. De bewindsman zei dat beide treinen met hoge snelheid op elkaar zijn geknald. Op die plaats zijn snelheden van ongeveer 100 km per uur mogelijk. De zowat 500 reddingswerkers waren reeds na enkele minuten ter plaatse. Ook de Oostenrijkse deelstaat Tirol heeft hulpverleners en een spoedhelikopter ter beschikking gesteld. Het ziekenhuis in Kufstein nabij de Duitse grens was ook paraat over de opname en verzorging van gewonden.De topman van de private spoorwegmaatschappij Bayerischen Oberlandbahn (BOB) - die de treinen uitbaat op de spoorweg waar het ongeval gebeurde - reageerde ook. "Het ongeval is een gigantische schok voor ons", zei Bernd Rosenbusch in een mededeling. "We doen alles om de reizigers, verwanten en medewerkers te helpen."De politie zegt dat het onderzoek naar de oorzaak nog maar in een pril beginstadium is, aldus ARD.Voorlopig is het nog niet duidelijk hoe de treinramp in het Duitse Beieren kon gebeuren. Dat zegt Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Verkeer. Onderzoek van de zwarte dozen moet nu duidelijkheid brengen. "Het is een verschrikkelijk beeld. De twee treinen hebben zich volledig in elkaar gedrukt. De locomotief van de tweede trein is volledig uit mekaar gerukt. De treinen moeten dus met hoge snelheid tegen elkaar gereden zijn", verklaarde Dobrindt. Op de plaats van het ongeval mogen de treinen 100 km per uur rijden. Naar een oorzaak is het nog gissen. "De plaats van de aanrijding ligt in een bocht. De bestuurders zullen elkaar dus waarschijnlijk niet gezien hebben en dus zonder remmen op elkaar gereden zijn", ging Dobrindt verder. (TE)