Een trein met kernafval aan boord is vanuit Frankrijk maandag aangekomen in het noorden van Duitsland. De rit werd gekenmerkt door protest van anti-nucleaire activisten.

De trein vervoerde nucleair afval van het Franse La Haye naar het Duitse Gorleben. Aan boord zou zich 123.000 kilogram kernafval bevonden hebben. Het zou tweemaal zoveel radio-activiteit bevatten dan er vrijkwam tijdens de ramp in Tsjernobyl.

De trein reed met veertien rijtuigen: elf met afval en drie gevuld met agenten van de oproerpolitie. Langs het spoor in Duitsland stonden tienduizenden demonstranten. Het zou één van de grootste betogingen ooit tegen kernenergie in Duitsland geweest zijn.

Zondag kwam het tot botsingen tussen de politie en activisten die de trein probeerden te blokkeren. Volgens de politie probeerden enkele duizenden manifestanten in een bosrijk gebied ten zuidoosten van Hamburg tot bij de trein te geraken. Ook later op de dag kwam het tot ongeregeldheden.

Ook zondagavond werd de trein opgehouden door betogers. Weer ging het om enkele duizenden manifestanten. Ze blokkeerden de sporen in Harlingen, een vijftiental kilometer van eindbestemming Dannenberg.

De agenten zetten onder meer het waterkanon, traangas en de wapenstok in, terwijl de activisten chemische spray gebruikten in hun pogingen om de trein te blokkeren. Maandagmorgen ontruimde de Duitse politie het spoor.

Na een drie dagen durende rit kwam de trein in de loop van maandagvoormiddag uiteindelijk aan in Dannenberg. Daar werd het kernafval overgeladen op vrachtwagens om van daaruit vervoerd te worden naar de twintig kilometer verderop gelegen opslagplaats in Gorleben.

Een trein met kernafval aan boord is vanuit Frankrijk maandag aangekomen in het noorden van Duitsland. De rit werd gekenmerkt door protest van anti-nucleaire activisten.De trein vervoerde nucleair afval van het Franse La Haye naar het Duitse Gorleben. Aan boord zou zich 123.000 kilogram kernafval bevonden hebben. Het zou tweemaal zoveel radio-activiteit bevatten dan er vrijkwam tijdens de ramp in Tsjernobyl. De trein reed met veertien rijtuigen: elf met afval en drie gevuld met agenten van de oproerpolitie. Langs het spoor in Duitsland stonden tienduizenden demonstranten. Het zou één van de grootste betogingen ooit tegen kernenergie in Duitsland geweest zijn.Zondag kwam het tot botsingen tussen de politie en activisten die de trein probeerden te blokkeren. Volgens de politie probeerden enkele duizenden manifestanten in een bosrijk gebied ten zuidoosten van Hamburg tot bij de trein te geraken. Ook later op de dag kwam het tot ongeregeldheden.Ook zondagavond werd de trein opgehouden door betogers. Weer ging het om enkele duizenden manifestanten. Ze blokkeerden de sporen in Harlingen, een vijftiental kilometer van eindbestemming Dannenberg. De agenten zetten onder meer het waterkanon, traangas en de wapenstok in, terwijl de activisten chemische spray gebruikten in hun pogingen om de trein te blokkeren. Maandagmorgen ontruimde de Duitse politie het spoor.Na een drie dagen durende rit kwam de trein in de loop van maandagvoormiddag uiteindelijk aan in Dannenberg. Daar werd het kernafval overgeladen op vrachtwagens om van daaruit vervoerd te worden naar de twintig kilometer verderop gelegen opslagplaats in Gorleben.