De zwaarste straf, 25 jaar cel en onverkiesbaarheid wegens 'rebellie' en 'verduistering van overheidsgeld', werd tegen de vroegere vicevoorzitter van de regio gevorderd, de linkse separatist Oriol Junqueras. Hij zit sinds in een jaar in voorarrest.

Celstraffen van zeventien jaar werden geëist tegen de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, en tegen Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, gewezen voorzitters van onafhankelijkheidsgezinde verenigingen die ook in de gevangenis zitten.

Volgens het Openbaar Ministerie 'overwoog het afscheidingsplan het gebruik van alle nodige middelen om het doel te bereiken, met inbegrip van het nodige geweld om zich van het beoogde criminele resultaat te verzekeren - aangezien ze zeker waren dat de staat de situatie niet zou aanvaarden'. Het parket verwijst daarbij naar 'de intimidatie' die zou zijn uitgegaan van de grote betogingen die de separatisten organiseerden, en van de 17.000 manschappen tellende regionale politie Mossos d'Esquadra, die uitsluitend de instructies van de separatisten zou hebben opgevolgd.

Een brede waaier van getuigen en eminente juristen ver buiten het separatistische kamp betwisten echter dat geweld gebruikt werd tijdens het onafhankelijkheidsproces in Catalonië.

De zwaarste straf, 25 jaar cel en onverkiesbaarheid wegens 'rebellie' en 'verduistering van overheidsgeld', werd tegen de vroegere vicevoorzitter van de regio gevorderd, de linkse separatist Oriol Junqueras. Hij zit sinds in een jaar in voorarrest.Celstraffen van zeventien jaar werden geëist tegen de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, en tegen Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, gewezen voorzitters van onafhankelijkheidsgezinde verenigingen die ook in de gevangenis zitten.Volgens het Openbaar Ministerie 'overwoog het afscheidingsplan het gebruik van alle nodige middelen om het doel te bereiken, met inbegrip van het nodige geweld om zich van het beoogde criminele resultaat te verzekeren - aangezien ze zeker waren dat de staat de situatie niet zou aanvaarden'. Het parket verwijst daarbij naar 'de intimidatie' die zou zijn uitgegaan van de grote betogingen die de separatisten organiseerden, en van de 17.000 manschappen tellende regionale politie Mossos d'Esquadra, die uitsluitend de instructies van de separatisten zou hebben opgevolgd.Een brede waaier van getuigen en eminente juristen ver buiten het separatistische kamp betwisten echter dat geweld gebruikt werd tijdens het onafhankelijkheidsproces in Catalonië.