Het aantal politieagenten in Londen wordt de volgende nacht opgetrokken van 6.000 tot 16.000. Dat heeft de Britse premier David Cameron dinsdag meegedeeld. De Tory-premier wil "alles doen
om de orde te herstellen".

Rubberen kogels
De politie overweegt bovendien het gebruik van rubberen kogels als tactiek om de golf van geweld in de Britse hoofdstad onder controle te krijgen.

Indien de kogels gebruikt worden, gaat het om de eerste keer dat deze gebruikt worden bij opstanden op het Britse vasteland. In het verleden was dat enkel het geval bij geweld in Noord-Ierland. "Het gebruik van welke tactiek dan ook wordt voorzichtig overwogen", zo luidt het.

Het noorden van Londen is al drie dagen uiterst onrustig. Wegens het oproer heeft Cameron het parlement uit reces teruggeroepen voor een spoedzitting donderdag.

Eerste dode
De Britse premier bestempelde de oproerkraaiers als "pure criminelen" en dreigde met "harde strafmaatregelen".

De zware onlusten hebben in Londen ook een eerste dodelijk slachtoffer geëist. Een 26-jarige man die in de nacht van maandag op dinsdag met meerdere kogelwonden in de wijk Croydon is gevonden, is in een ziekenhuis overleden.

Reisadvies
De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Britse grootsteden aangepast. Belgische toeristen worden nu aangemaand tot voorzichtigheid, vooral 's nachts.

"Sedert zaterdagavond heerst er onrust in een toenemend aantal Londense wijken en een paar andere grootsteden in de vorm van vandalisme, geweld en plunderingen van winkels", waarschuwt Buitenlandse Zaken. "Reizigers die zich naar het Verenigd Koninkrijk begeven, worden aangeraden zich te informeren via de media betreffende de locaties van derellen."

Toeristen krijgen de raad om manifestaties te vermijden en voorzichtig te zijn wanneer ze 's nachts uitgaan.
Agenten gewond

Ondertussen zijn in Londen en Birmingham al meer dan 650 personen opgepakt na de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen. Zo'n 525 personen werden opgepakt in de Britse hoofdstad, en 138 in Birmingham, waar het geweld in de nacht van maandag op dinsdag uitbrak. 44 agenten raakten gewond bij de rellen.

Het geweld startte afgelopen zaterdag na een aanvankelijk vreedzame betoging in verband met de dood van de 26-jarige Mark Duggan. Duggan werd vorige week tijdens zijn arrestatie doodgeschoten door politieagenten. (Belga/TE)

Het aantal politieagenten in Londen wordt de volgende nacht opgetrokken van 6.000 tot 16.000. Dat heeft de Britse premier David Cameron dinsdag meegedeeld. De Tory-premier wil "alles doen om de orde te herstellen". Rubberen kogels De politie overweegt bovendien het gebruik van rubberen kogels als tactiek om de golf van geweld in de Britse hoofdstad onder controle te krijgen. Indien de kogels gebruikt worden, gaat het om de eerste keer dat deze gebruikt worden bij opstanden op het Britse vasteland. In het verleden was dat enkel het geval bij geweld in Noord-Ierland. "Het gebruik van welke tactiek dan ook wordt voorzichtig overwogen", zo luidt het. Het noorden van Londen is al drie dagen uiterst onrustig. Wegens het oproer heeft Cameron het parlement uit reces teruggeroepen voor een spoedzitting donderdag. Eerste dode De Britse premier bestempelde de oproerkraaiers als "pure criminelen" en dreigde met "harde strafmaatregelen". De zware onlusten hebben in Londen ook een eerste dodelijk slachtoffer geëist. Een 26-jarige man die in de nacht van maandag op dinsdag met meerdere kogelwonden in de wijk Croydon is gevonden, is in een ziekenhuis overleden. Reisadvies De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Britse grootsteden aangepast. Belgische toeristen worden nu aangemaand tot voorzichtigheid, vooral 's nachts. "Sedert zaterdagavond heerst er onrust in een toenemend aantal Londense wijken en een paar andere grootsteden in de vorm van vandalisme, geweld en plunderingen van winkels", waarschuwt Buitenlandse Zaken. "Reizigers die zich naar het Verenigd Koninkrijk begeven, worden aangeraden zich te informeren via de media betreffende de locaties van derellen." Toeristen krijgen de raad om manifestaties te vermijden en voorzichtig te zijn wanneer ze 's nachts uitgaan. Agenten gewond Ondertussen zijn in Londen en Birmingham al meer dan 650 personen opgepakt na de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen. Zo'n 525 personen werden opgepakt in de Britse hoofdstad, en 138 in Birmingham, waar het geweld in de nacht van maandag op dinsdag uitbrak. 44 agenten raakten gewond bij de rellen. Het geweld startte afgelopen zaterdag na een aanvankelijk vreedzame betoging in verband met de dood van de 26-jarige Mark Duggan. Duggan werd vorige week tijdens zijn arrestatie doodgeschoten door politieagenten. (Belga/TE)