De miljardair Stephan Schmidheiny, de voormalige topman van het asbestverwerkende bedrijf Eternit Zwitserland, werd in 2012 veroordeeld tot 16 jaar cel plus 80 miljoen euro schadevergoeding. Hij was schuldig bevonden aan de dood van bijna 3.000 mensen, arbeiders of omwonenden van de fabrieken van Eternit S.pa.a Genua. Die bijna 3.000 mensen zijn ten gevolge van asbest overleden.

Een jaar later werd de straf in beroep verlengd tot 18 jaar, en de schadeloosstelling opgetrokken tot 90 miljoen euro. De uitspraken van 2012 en 2013 werden baanbrekende vonnissen genoemd, hoewel de verdediging het ook had over "een showproces".

'Schuldig, maar...'

Procureur Francesco Iacoviello vroeg nu in Cassatie, onverwachts, een vernietiging van dat vonnis, en het Hof is hem hierin snel gevolgd. Schmidheiny is schuldig aan de hem ten laste gelegde feiten, volgens de procureur, maar aangezien de vestiging in Italië in 1986 was opgedoekt, zijn de feiten verjaard. Schmidheiny, zo betoogde de verdediging, stond aan de basis van een herstructurering bij Eternit die precies tot doel had asbest uit de bedrijfsactiviteiten te weren.

Vele nabestaanden waren tijdens de zitting aanwezig. Ze lieten hun ongenoegen blijken over de uitkomst, en riepen "Schaam u! Schaam u!".

Oorspronkelijk stond tijdens het proces tegen Eternit ook een Belg terecht, de bejaarde Belgische baron Louis de Cartier de Marchienne, die in de jaren 60 het bedrijf Eternit leidde. Hij werd in eerste aanleg ook tot 16 jaar veroordeeld en overleed vooraleer het proces in beroep was afgehandeld. Hij werd 91.

(Belga/RR)

De miljardair Stephan Schmidheiny, de voormalige topman van het asbestverwerkende bedrijf Eternit Zwitserland, werd in 2012 veroordeeld tot 16 jaar cel plus 80 miljoen euro schadevergoeding. Hij was schuldig bevonden aan de dood van bijna 3.000 mensen, arbeiders of omwonenden van de fabrieken van Eternit S.pa.a Genua. Die bijna 3.000 mensen zijn ten gevolge van asbest overleden.Een jaar later werd de straf in beroep verlengd tot 18 jaar, en de schadeloosstelling opgetrokken tot 90 miljoen euro. De uitspraken van 2012 en 2013 werden baanbrekende vonnissen genoemd, hoewel de verdediging het ook had over "een showproces".Procureur Francesco Iacoviello vroeg nu in Cassatie, onverwachts, een vernietiging van dat vonnis, en het Hof is hem hierin snel gevolgd. Schmidheiny is schuldig aan de hem ten laste gelegde feiten, volgens de procureur, maar aangezien de vestiging in Italië in 1986 was opgedoekt, zijn de feiten verjaard. Schmidheiny, zo betoogde de verdediging, stond aan de basis van een herstructurering bij Eternit die precies tot doel had asbest uit de bedrijfsactiviteiten te weren.Vele nabestaanden waren tijdens de zitting aanwezig. Ze lieten hun ongenoegen blijken over de uitkomst, en riepen "Schaam u! Schaam u!".Oorspronkelijk stond tijdens het proces tegen Eternit ook een Belg terecht, de bejaarde Belgische baron Louis de Cartier de Marchienne, die in de jaren 60 het bedrijf Eternit leidde. Hij werd in eerste aanleg ook tot 16 jaar veroordeeld en overleed vooraleer het proces in beroep was afgehandeld. Hij werd 91.(Belga/RR)