"Zelfs als je Saddam aan de macht had gelaten in 2003, dan had je nog altijd een groot probleem gehad in 2011", zei Blair. Hij verwees daarvoor naar de Arabische lente, die in 2011 begon. "Je kunt toch zien wat gebeurt als je een dictator op zijn stoel laat zitten, zoals nu gebeurd is met Assad. De problemen gaan niet weg."

Op minder dan een week tijd zijn de jihadisten van ISIL erin geslaagd om de tweede grootste stad van Irak, Mosoel, en grote delen van het noorden van het land, onder hun controle te krijgen. Het idee dat Irak stabiel zou zijn als de VS en Groot-Brittannië niet tussengekomen waren, is "echt niet waar". Blair verwees naar de huidige crisis in de hele regio.

Interventie

In het essay schreef hij dat het geweld in Irak het "voorspelbare en slechte effect" is van passiviteit in Syrië. Blair roept ook op tot een soort van interventie in buurland Syrië. Hij waarschuwt dat passiviteit kan resulteren in dreiging op Brits grondgebied.

"We moeten niet handelen zoals we in Irak of Afghanistan gedaan hebben, maar je moet wel erkennen dat we daar belangen in hebben", zei Blair.

Ten tijde van de controversiële inval in Irak door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten was Blair Brits premier. Die inval was volgens Blair en de Amerikaanse president Bush nodig omdat Irak over massavernietigingswapens zou beschikken. In 2011 trokken de laatste Britse troepen zich uit Irak terug. (Belga/TE)

"Zelfs als je Saddam aan de macht had gelaten in 2003, dan had je nog altijd een groot probleem gehad in 2011", zei Blair. Hij verwees daarvoor naar de Arabische lente, die in 2011 begon. "Je kunt toch zien wat gebeurt als je een dictator op zijn stoel laat zitten, zoals nu gebeurd is met Assad. De problemen gaan niet weg." Op minder dan een week tijd zijn de jihadisten van ISIL erin geslaagd om de tweede grootste stad van Irak, Mosoel, en grote delen van het noorden van het land, onder hun controle te krijgen. Het idee dat Irak stabiel zou zijn als de VS en Groot-Brittannië niet tussengekomen waren, is "echt niet waar". Blair verwees naar de huidige crisis in de hele regio. In het essay schreef hij dat het geweld in Irak het "voorspelbare en slechte effect" is van passiviteit in Syrië. Blair roept ook op tot een soort van interventie in buurland Syrië. Hij waarschuwt dat passiviteit kan resulteren in dreiging op Brits grondgebied. "We moeten niet handelen zoals we in Irak of Afghanistan gedaan hebben, maar je moet wel erkennen dat we daar belangen in hebben", zei Blair. Ten tijde van de controversiële inval in Irak door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten was Blair Brits premier. Die inval was volgens Blair en de Amerikaanse president Bush nodig omdat Irak over massavernietigingswapens zou beschikken. In 2011 trokken de laatste Britse troepen zich uit Irak terug. (Belga/TE)