De wil om naar moderniteit te streven in Turkije wordt ingegeven door de wil om toe te treden tot de Europese Unie. Dat zegt ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

Vertegenwoordigers van etnische minderheden, organisaties die mensenrechten verdedigen en bedrijfsleiders hebben de minister er in Ankara van overtuigd dat er een nieuwe wind waait in Turkije.

Bekijk hier een fragment uit de aflevering

De toetredingsgesprekken met Turkije leken stilgevallen. Niets is minder waar volgens minister Vanackere. Alleen is het tempo tergend traag, zegt hij. Het proces is gestructureerd in onderhandelingshoofdstukken, waarin Turkije progressie moet boeken. België heeft zich tijdens het voorzitterschap gericht op het onderhandelingshoofdstuk competitie. "Ik zeg tegen sceptici dat wat ook de uitkomst zal zijn van dit proces, het belangrijk is dat Turkije er voor kiest om transparante systemen te hebben voor openbare aanbestedingen,zodat onze bedrijven ook een eerlijke kans hebben op die markt. Het is nuttig dat men daar aan liberalisering werkt, want dat zal ook toegang geven aan onze bedrijven in de Turkse economie. "

In Z-Talk Goossens maken we verder een balans op van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie: wat zijn de verwezenlijkingen, wat zit er nog in de pijplijn.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z.

De wil om naar moderniteit te streven in Turkije wordt ingegeven door de wil om toe te treden tot de Europese Unie. Dat zegt ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.Vertegenwoordigers van etnische minderheden, organisaties die mensenrechten verdedigen en bedrijfsleiders hebben de minister er in Ankara van overtuigd dat er een nieuwe wind waait in Turkije. Bekijk hier een fragment uit de aflevering De toetredingsgesprekken met Turkije leken stilgevallen. Niets is minder waar volgens minister Vanackere. Alleen is het tempo tergend traag, zegt hij. Het proces is gestructureerd in onderhandelingshoofdstukken, waarin Turkije progressie moet boeken. België heeft zich tijdens het voorzitterschap gericht op het onderhandelingshoofdstuk competitie. "Ik zeg tegen sceptici dat wat ook de uitkomst zal zijn van dit proces, het belangrijk is dat Turkije er voor kiest om transparante systemen te hebben voor openbare aanbestedingen,zodat onze bedrijven ook een eerlijke kans hebben op die markt. Het is nuttig dat men daar aan liberalisering werkt, want dat zal ook toegang geven aan onze bedrijven in de Turkse economie. " In Z-Talk Goossens maken we verder een balans op van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie: wat zijn de verwezenlijkingen, wat zit er nog in de pijplijn.