De nationalistische Catalaanse president Artur Mas heeft aangekondigd dat hij een stap opzij zet, om de vorming mogelijk te maken van een regering die de regio wil afsplitsen van de rest van Spanje. 'Ik zet een stap opzij en zal voor Junts pel Sí (het kartel 'Samen voor Ja') geen kandidaat zijn voor een herverkiezing van het presidentschap van de regionale regering', zei Mas zaterdag tijdens een persconferentie.

De nieuwe kandidaat voor zijn partij zal de 53-jarige Carles Puigdemont zijn. Hij is nu al voorzitter van de gemeentes voor onafhankelijkheid en burgemeester van Girona.

Het zag er lang niet naar uit dat Mas' partij een akkoord zou kunnen sluiten met de extreemlinkse CUP, waardoor het tot nieuwe verkiezingen zou moeten komen. Verwacht werd dat de nationalisten bij nieuwe verkiezingen hun meerderheid kwijt zouden zijn. De nationalistische meerderheid wil Catalonië ten laatste in 2017 afscheiden van Spanje.

De wet geeft de Catalaanse parlementsleden nog tot zondagavond de tijd om een regionale regering te installeren. Als dat mislukt, moet maandag tot nieuwe verkiezingen opgeroepen worden, of de vierde stembusgang in iets meer dan vijf jaar.

Veto

Na bijna drie maanden van onderhandelingen spraken de militanten van de kleine extreemlinkse formatie op 3 januari hun veto uit tegen een nieuwe termijn voor Mas. Die militanten verweten Mas de besparingspolitiek van de afgelopen vier jaar en de corruptie in zijn partij. Tot zaterdag weigerde Mas' partij om een andere kandidaat voor het presidentschap aan te duiden. (Belga/KVDA)

De nationalistische Catalaanse president Artur Mas heeft aangekondigd dat hij een stap opzij zet, om de vorming mogelijk te maken van een regering die de regio wil afsplitsen van de rest van Spanje. 'Ik zet een stap opzij en zal voor Junts pel Sí (het kartel 'Samen voor Ja') geen kandidaat zijn voor een herverkiezing van het presidentschap van de regionale regering', zei Mas zaterdag tijdens een persconferentie. De nieuwe kandidaat voor zijn partij zal de 53-jarige Carles Puigdemont zijn. Hij is nu al voorzitter van de gemeentes voor onafhankelijkheid en burgemeester van Girona.Het zag er lang niet naar uit dat Mas' partij een akkoord zou kunnen sluiten met de extreemlinkse CUP, waardoor het tot nieuwe verkiezingen zou moeten komen. Verwacht werd dat de nationalisten bij nieuwe verkiezingen hun meerderheid kwijt zouden zijn. De nationalistische meerderheid wil Catalonië ten laatste in 2017 afscheiden van Spanje. De wet geeft de Catalaanse parlementsleden nog tot zondagavond de tijd om een regionale regering te installeren. Als dat mislukt, moet maandag tot nieuwe verkiezingen opgeroepen worden, of de vierde stembusgang in iets meer dan vijf jaar. Na bijna drie maanden van onderhandelingen spraken de militanten van de kleine extreemlinkse formatie op 3 januari hun veto uit tegen een nieuwe termijn voor Mas. Die militanten verweten Mas de besparingspolitiek van de afgelopen vier jaar en de corruptie in zijn partij. Tot zaterdag weigerde Mas' partij om een andere kandidaat voor het presidentschap aan te duiden. (Belga/KVDA)