Tijdens hevige botsingen tussen opposanten en ordediensten in Kirgizië zijn woensdag bijna honderd doden gevallen. Dat heeft oppositieleider Omoerbek Tekebajev gezegd op de nationale omroep.

Onafhankelijke bevestiging van die informatie was er niet meteen. Regeringsfunctionarissen spreken van 40 doden.

Volgens Temir Sariyev, een andere oppositieleider, is premier Daniyar Oessenov akkoord gegaan met het ontslag van zijn regering en heeft president Kourmandek Bakijev de hoofdstad Bisjkek verlaten.

De oppositie had om zijn ontslag gevraagd. Bakijev wordt verweten dat hij de corruptie niet aanpakt. De opposanten wrijven hem ook de stijgende energieprijzen aan.

'Nieuweregering'

Volgens de oppositie is er intussen een nieuwe 'regering van het volk' gevormd. Ze zou onder leiding staan van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Rosa Otunbayeva (59).

Volgens de BBC vielen de doden toen duizenden opposanten in Bisjkek regerings- en televisiegebouwen bestormden.

De onrust in Kirgizië brak dinsdag uit in de stad Talas en sloeg woensdag over naar Bisjkek en Naryn. In die gebieden heeft Bakijev de noodtoestand uitgeroepen.

VoormaligeSovjetrepubliek

Kirgizië is één van de armste voormalige Sovjetrepublieken. Het land heeft zowel een Amerikaanse als een Russische luchtmachtbasis op haar grondgebied.

Bakijev is aan de macht sinds de revolutie van 2005 de regering van Askar Akajev omver wierp.

Opponenten klagen er over dat Bakijev familieleden heeft geïnstalleerd op sleutelposten in de regering. Binnenlandse media staan de laatste maanden onder toenemende regeringsdruk.

Tijdens hevige botsingen tussen opposanten en ordediensten in Kirgizië zijn woensdag bijna honderd doden gevallen. Dat heeft oppositieleider Omoerbek Tekebajev gezegd op de nationale omroep. Onafhankelijke bevestiging van die informatie was er niet meteen. Regeringsfunctionarissen spreken van 40 doden. Volgens Temir Sariyev, een andere oppositieleider, is premier Daniyar Oessenov akkoord gegaan met het ontslag van zijn regering en heeft president Kourmandek Bakijev de hoofdstad Bisjkek verlaten.De oppositie had om zijn ontslag gevraagd. Bakijev wordt verweten dat hij de corruptie niet aanpakt. De opposanten wrijven hem ook de stijgende energieprijzen aan.'Nieuweregering'Volgens de oppositie is er intussen een nieuwe 'regering van het volk' gevormd. Ze zou onder leiding staan van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Rosa Otunbayeva (59). Volgens de BBC vielen de doden toen duizenden opposanten in Bisjkek regerings- en televisiegebouwen bestormden.De onrust in Kirgizië brak dinsdag uit in de stad Talas en sloeg woensdag over naar Bisjkek en Naryn. In die gebieden heeft Bakijev de noodtoestand uitgeroepen. VoormaligeSovjetrepubliekKirgizië is één van de armste voormalige Sovjetrepublieken. Het land heeft zowel een Amerikaanse als een Russische luchtmachtbasis op haar grondgebied. Bakijev is aan de macht sinds de revolutie van 2005 de regering van Askar Akajev omver wierp. Opponenten klagen er over dat Bakijev familieleden heeft geïnstalleerd op sleutelposten in de regering. Binnenlandse media staan de laatste maanden onder toenemende regeringsdruk.