In de Poolse hoofdstad Warschau stapten gisteren tienduizenden mensen op in een betoging om de 99ste verjaardag van de onafhankelijkheid te vieren. Ze droegen veelal Poolse vlaggen en bengaals vuur mee.

President Andrzej Duda bracht tijdens een officiële ceremonie voor de verjaardag samen met andere prominente politici hulde aan het graf van de onbekende soldaat. Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese raad, nam daar het woord: 'Geen politicus in Polen heeft of zal het alleenrecht hebben op patriottisme', steldt Tusk.

De Europese Unie maakt zich zorgen om de situatie in Polen. In juli werd een inbreukprocedure opgestart tegen Polen omwille van de omstreden hervorming van de justitie in het land. Europa vreest dat de scheiding der machten in het gedrang komt.

Polen wordt momenteel geleid door de nationalistische PiS-partij, die een meerderheid heeft in het parlement en de Senaat, en een nationalistische koers vaart. De partij is fel gekant tegen migratie en de islam.

Partijleider Jaroslaw Kaczynski zette tijdens de betoging, die de officiële activiteiten overschaduwde, opnieuw het thema van de herstelbetalingen opnieuw op de agena.

'Veel landen werden na WO II vergoed voor de verliezen die ze hebben geleden, maar de Polen niet', aldus Kaczynski. "Het is geen materiële kwestie. Het gaat om onze eer.'

De Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Mariusz Blaszczak, noemde de mars een 'prachtig gezicht'.

'Puur Polen, Wit Polen'

Volgens de politie telde de nationalistische betoging zo'n 60.000 deelnemers. In bepaalde delen van de betoging werden racistische en xenofobe leuzen geroepen als zoals 'Puur Polen, Wit Polen' en 'Vluchtelingen buiten'. Sommige deelnemers droegen ook fascistische symbolen uit de jaren 30 mee.

Er zouden ook extreemrechtse groeperingen vanuit andere Europese landen zijn afgezakt naar Warschau.

Een antifascistische tegenbetoging trok 2.000 deelnemers.

AFP
© AFP
AFP
© AFP
Reuters
© Reuters
In de Poolse hoofdstad Warschau stapten gisteren tienduizenden mensen op in een betoging om de 99ste verjaardag van de onafhankelijkheid te vieren. Ze droegen veelal Poolse vlaggen en bengaals vuur mee. President Andrzej Duda bracht tijdens een officiële ceremonie voor de verjaardag samen met andere prominente politici hulde aan het graf van de onbekende soldaat. Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese raad, nam daar het woord: 'Geen politicus in Polen heeft of zal het alleenrecht hebben op patriottisme', steldt Tusk.De Europese Unie maakt zich zorgen om de situatie in Polen. In juli werd een inbreukprocedure opgestart tegen Polen omwille van de omstreden hervorming van de justitie in het land. Europa vreest dat de scheiding der machten in het gedrang komt. Polen wordt momenteel geleid door de nationalistische PiS-partij, die een meerderheid heeft in het parlement en de Senaat, en een nationalistische koers vaart. De partij is fel gekant tegen migratie en de islam. Partijleider Jaroslaw Kaczynski zette tijdens de betoging, die de officiële activiteiten overschaduwde, opnieuw het thema van de herstelbetalingen opnieuw op de agena. 'Veel landen werden na WO II vergoed voor de verliezen die ze hebben geleden, maar de Polen niet', aldus Kaczynski. "Het is geen materiële kwestie. Het gaat om onze eer.'De Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Mariusz Blaszczak, noemde de mars een 'prachtig gezicht'. Volgens de politie telde de nationalistische betoging zo'n 60.000 deelnemers. In bepaalde delen van de betoging werden racistische en xenofobe leuzen geroepen als zoals 'Puur Polen, Wit Polen' en 'Vluchtelingen buiten'. Sommige deelnemers droegen ook fascistische symbolen uit de jaren 30 mee. Er zouden ook extreemrechtse groeperingen vanuit andere Europese landen zijn afgezakt naar Warschau. Een antifascistische tegenbetoging trok 2.000 deelnemers.