4 Juni is traditioneel de drukste dag van het jaar voor de Chinese censoren. China doet er dan namelijk alles aan om elke discussie op het internet over de tragedie te verhinderen. Zo is op de sociale netwerken elke zoekopdracht naar de datum van 4 juni of naar het nummer 23 (voor de 23ste verjaardag) geblokkeerd. Ook in de Chinese media wordt met geen woord gerept over de tragedie.

China blokkeerde bovendien ook de woorden "index van Shanghai" op de ultrapopulaire microblogsite Sina weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter. De index van de beurs van Shanghai verloor er 64,89 punten - ofte juni/4/1989 - Toeval, of niet?

4 juni 1989 is de 23ste verjaardag van het bloedig neergeslagen studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein) in Peking. De studenten eisten hervormingen en vrijheid in China. Volgens officiële documenten vielen tijdens de onlusten 241 doden, onder wie soldaten, en 7.000 gewonden. Mensenrechtenorganisaties spreken echter van duizenden doden. (Belga/TE)

4 Juni is traditioneel de drukste dag van het jaar voor de Chinese censoren. China doet er dan namelijk alles aan om elke discussie op het internet over de tragedie te verhinderen. Zo is op de sociale netwerken elke zoekopdracht naar de datum van 4 juni of naar het nummer 23 (voor de 23ste verjaardag) geblokkeerd. Ook in de Chinese media wordt met geen woord gerept over de tragedie. China blokkeerde bovendien ook de woorden "index van Shanghai" op de ultrapopulaire microblogsite Sina weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter. De index van de beurs van Shanghai verloor er 64,89 punten - ofte juni/4/1989 - Toeval, of niet? 4 juni 1989 is de 23ste verjaardag van het bloedig neergeslagen studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein) in Peking. De studenten eisten hervormingen en vrijheid in China. Volgens officiële documenten vielen tijdens de onlusten 241 doden, onder wie soldaten, en 7.000 gewonden. Mensenrechtenorganisaties spreken echter van duizenden doden. (Belga/TE)