Voor het eerst sinds weken zullen moslims de toegang niet ontzegd worden tot de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem. Dat heeft de Israëlische omroep gemeld. Vanwege de recente onrust liet de Israëlische politie eerder geen jonge Palestijnen meer toe.

De Tempelberg wordt zowel door moslims als door joden als een heilige plaats beschouwd. De moslims hebben er met de al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel twee van de belangrijkste islamitische heiligdommen staan. Maar er staan ook twee joodse tempels.

Spanningen in Oost-Jeruzalem

Na een aanslag op een joodse activist die ervoor ijverde dat ook joden op de Tempelberg kunnen bidden, sloot Israël de plaats tijdelijk af.

Bij een ontmoeting in Jordanië met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, ging de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijke engagementen aan om de spanningen in Oost-Jeruzalem te temperen. Daarop werd de beslissing genomen om de leeftijdsbeperking bij de Tempelberg op te heffen. Netanyahu verzekerde dat Israël niet van plan is om het status quo op de Tempelberg te veranderen. (Belga/WB)

Voor het eerst sinds weken zullen moslims de toegang niet ontzegd worden tot de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem. Dat heeft de Israëlische omroep gemeld. Vanwege de recente onrust liet de Israëlische politie eerder geen jonge Palestijnen meer toe.De Tempelberg wordt zowel door moslims als door joden als een heilige plaats beschouwd. De moslims hebben er met de al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel twee van de belangrijkste islamitische heiligdommen staan. Maar er staan ook twee joodse tempels.Na een aanslag op een joodse activist die ervoor ijverde dat ook joden op de Tempelberg kunnen bidden, sloot Israël de plaats tijdelijk af.Bij een ontmoeting in Jordanië met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, ging de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijke engagementen aan om de spanningen in Oost-Jeruzalem te temperen. Daarop werd de beslissing genomen om de leeftijdsbeperking bij de Tempelberg op te heffen. Netanyahu verzekerde dat Israël niet van plan is om het status quo op de Tempelberg te veranderen. (Belga/WB)