Tante: ‘Ik geloof niet dat onze jongens dat zouden doen’

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Maret Tsarnaeva, een tante van vermoedelijke daders van de aanslag in Boston, wil bewijzen voor ze gelooft dat haar neven Tamerlan en Dzhokhar schuldig zijn.

Tsarnaeva, die in Toronto (Canada) woont, zei aan het persbureau AP dat de oudere broer, Tamerlan, pas recent strenger werd in zijn geloof en vijf keer per dag ging bidden. Ze gelooft niet dat de broers betrokken zijn bij de dubbele bomaanslag op de marathon van Boston die drie doden en meer dan 170 gewonden eiste.

Tamerlan had in Boston een driejarige dochter en “een vrouw uit een christelijke familie”, zei ze. “Je kan het dus niet aan godsdienst wijten. Op die leeftijd is liefde al wat ze willen en hij had de liefde gevonden. Hij was getrouwd, had een dochter en was zeer gelukkig met die dochter.”

Of de aanslag religieuze motieven had, is nog niet bekend. Wel bekend is dat Tamerlan, die omkwam bij een wilde schietpartij donderdagnacht in Watertown, net buiten Boston, recent zes maanden in Rusland was. Mogelijk kreeg hij een terreuropleiding.

Toen Tamerlan deelnam aan de Golden Gloves-bokscompetitie in Salt Lake City legde hij aan een journalist uit waarom hij niet meer dronk. “God zegt: geen alcohol. Er zijn geen waarden meer. Mensen kunnen zich niet meer beheersen.”

Een andere ondertussen veelvuldig geciteerde uitsprak van hem bij die gelegenheid luidt: “Ik heb geen enkele Amerikaanse vriend. Ik begrijp hen niet.”

De tante uit Toronto zei dat Tamerlan “Zichzelf blijkbaar nog niet gevonden heeft in America, omdat dat niet makkelijk is.”

Voor ze gelooft dat de broers betrokken waren bij de bomaanslag, wil ze bewijzen zien. “We hebben het over drie dode mensen, meer dan honderd gewonden. Ik kan niet geloven dat onze jongens dat zouden doen. Zoals ik hen ken, zijn ze daar niet toe in staat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content