Taliban willen niet langer series met vrouwen op tv

Meisjes aan een lagere school in Kaboel. Het middelbaar onderwijs is sinds de machtsovername van de taliban (nog?) niet voor meisjes opengesteld.

Een ministerie van het taliban-bewind heeft de Afghaanse tv-zenders opgeroepen om niet langer series uit te zenden waarin vrouwen in beeld komen. De vraag komt er nu zondag nieuwe religieuze richtlijnen bekendgemaakt zijn.

Het zogenaamde ministerie ‘voor de bevordering van deugd en preventie van zeden’ bezorgde zondag een document met de nodige instructies aan de zenders. ‘Zenders moeten vermijden sentimentele feuilletons te tonen waarin vrouwen meegespeeld hebben’, aldus de instructie. Bovendien moeten vrouwelijke journalisten een hoofddoek dragen als ze op het scherm verschijnen. Daarbij verduidelijken ze niet of een eenvoudige sjaal, die vrouwelijke journalisten nu meestal dragen, volstaat, of het een hoofddoek moet zijn die het gezicht meer bedekt.

De zenders krijgen voorts de vraag om geen programma’s die ‘indruisen tegen de islamitische en Afghaanse waarden’ uit te zenden. ‘Het zijn geen regels, maar religieuze richtlijnen’, stelt een woordvoerder van het ministerie.

Het is alleszins de eerste keer sinds de fundamentalistische groepering in augustus de controle over het hele land veroverde, dat het ministerie poogt de Afghaanse televisie te reguleren. Tijdens het talibanbewind van 1996 tot 2001 was het ministerie ‘voor de bevordering van deugd en preventie van zeden’ al de bewaker van de extreem strikte en fundamentalistische taliban-leer. Toen ze destijds van de macht verdreven werden, werd het departement opgedoekt. Maar nu is het heropgericht.

Partner Content