Volgens geruchten zou Mullah Omar, de leider van de (Afghaanse) taliban en een van 's werelds meest gezochte mannen, gedood zijn in Pakistan door de Pakistaanse geheime dienst.

Een woordvoerder van de Afghaanse inlichtingendienst (NDS) bevestigt inderdaad dat Omar vier of vijf dagen geleden uit zijn schuilplaats in Pakistan is "verdwenen", maar of hij overleden is, was niet duidelijk.

De taliban ontkennen alvast de geruchten. "Mullah Omar is gezond en wel in Afghanistan", zegt een woordvoerder van de taliban aan Reuters. "We ontkennen ten stelligste de ongefundeerde berichten dat Mullah Omar zou zijn gedood. Dit is propaganda van de vijand om de moraal van onze strijders te verzwakken."

Ook het Amerikaanse leger in Afghanistan kan de dood van Omar niet bevestigen.

De zwaar bebaarde, eenogige Omar wordt maar zelden gezien in het openbaar. Hij vluchtte in 2001 samen met andere Afghaanse leiders naar de Pakistaanse stad Quetta, de hoofdstad van de provincie Baloetsjistan, nadat hun regering werd verdreven door de Verenigde Staten.

In het verleden waren er al vaker geruchten dat Omar gedood of opgepakt was. Vorige week berichtte de Pakistaanse media nog dat de Afghaanse talibanleider in Pakistan was opgepakt. (TE)

Volgens geruchten zou Mullah Omar, de leider van de (Afghaanse) taliban en een van 's werelds meest gezochte mannen, gedood zijn in Pakistan door de Pakistaanse geheime dienst. Een woordvoerder van de Afghaanse inlichtingendienst (NDS) bevestigt inderdaad dat Omar vier of vijf dagen geleden uit zijn schuilplaats in Pakistan is "verdwenen", maar of hij overleden is, was niet duidelijk. De taliban ontkennen alvast de geruchten. "Mullah Omar is gezond en wel in Afghanistan", zegt een woordvoerder van de taliban aan Reuters. "We ontkennen ten stelligste de ongefundeerde berichten dat Mullah Omar zou zijn gedood. Dit is propaganda van de vijand om de moraal van onze strijders te verzwakken." Ook het Amerikaanse leger in Afghanistan kan de dood van Omar niet bevestigen. De zwaar bebaarde, eenogige Omar wordt maar zelden gezien in het openbaar. Hij vluchtte in 2001 samen met andere Afghaanse leiders naar de Pakistaanse stad Quetta, de hoofdstad van de provincie Baloetsjistan, nadat hun regering werd verdreven door de Verenigde Staten. In het verleden waren er al vaker geruchten dat Omar gedood of opgepakt was. Vorige week berichtte de Pakistaanse media nog dat de Afghaanse talibanleider in Pakistan was opgepakt. (TE)