De oppositieleden verzamelen op straat om te discussiëren over verschillende strategieën om naar een democratie te evolueren. Deelnemers aan de conferentie noemen de bijeenkomst een unicum in vijf decennia overheersing door de Baath-partij.

Nationale strategie
Abdel Karim Rihawi, de voorzitter van de Syrische Liga voor Mensenrechten, benadrukte dat ze geen intentie hebben om de plaats in te nemen van de straatprotesten: "We willen enkel praten, zodat we een nationale strategie kunnen ontvouwen om de Syrische crisis te stoppen."

Publiciteitsstunt

De regering ziet de bijeenkomst als een voorbeeld van hoe president Bashar al-Assad zich zijn beloftes tot hervormingen houdt.

Dat de regering ook niet geprobeerd heeft om de samenkomst tegen te houden, lokt bij andere actievoerders negatieve reacties uit. Zij doen de conferentie af als een publiciteitsstunt van de regering.

Verdoezelen

Volgens sommige critici spelen de opposanten de regering zelfs in de kaart door hen te legitimeren. Zij vrezen dat de meeting zal misbruikt worden om de dagelijkse arrestaties, brutale moorden en martelingen te verdoezelen.

Een van de opposanten, Walid al-Bunni, zegt dat ze veel gelukkiger zouden geweest zijn, mocht de regering niet eerder haar veto uitgesproken hebben over enkele deelnemers aan de actie.

De opstanden en de vraag naar politieke hervormingen in Syrië duren nu al sinds maart van dit jaar. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden daarbij al zo'n 1400 mensen gedood zijn door regeringstroepen. (SD)

De oppositieleden verzamelen op straat om te discussiëren over verschillende strategieën om naar een democratie te evolueren. Deelnemers aan de conferentie noemen de bijeenkomst een unicum in vijf decennia overheersing door de Baath-partij. Nationale strategie Abdel Karim Rihawi, de voorzitter van de Syrische Liga voor Mensenrechten, benadrukte dat ze geen intentie hebben om de plaats in te nemen van de straatprotesten: "We willen enkel praten, zodat we een nationale strategie kunnen ontvouwen om de Syrische crisis te stoppen." Publiciteitsstunt De regering ziet de bijeenkomst als een voorbeeld van hoe president Bashar al-Assad zich zijn beloftes tot hervormingen houdt. Dat de regering ook niet geprobeerd heeft om de samenkomst tegen te houden, lokt bij andere actievoerders negatieve reacties uit. Zij doen de conferentie af als een publiciteitsstunt van de regering. Verdoezelen Volgens sommige critici spelen de opposanten de regering zelfs in de kaart door hen te legitimeren. Zij vrezen dat de meeting zal misbruikt worden om de dagelijkse arrestaties, brutale moorden en martelingen te verdoezelen. Een van de opposanten, Walid al-Bunni, zegt dat ze veel gelukkiger zouden geweest zijn, mocht de regering niet eerder haar veto uitgesproken hebben over enkele deelnemers aan de actie. De opstanden en de vraag naar politieke hervormingen in Syrië duren nu al sinds maart van dit jaar. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden daarbij al zo'n 1400 mensen gedood zijn door regeringstroepen. (SD)