Het in Groot-Brittannië gevestigde en bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) heeft de opmars van het Syrische leger gemeld.

De soldaten van het regime van president Bashar al-Assad krijgen steun van Russische vliegtuigen en Syrische versterkingen die door Moskou zijn getraind, aldus directeur Rami Abdel Rahman van het SOHR. IS heeft het regeringsleger in augustus 2014 uit Raqqa verjaagd.

Tabqa

Het eerste objectief van het donderdag begonnen offensief is de verovering van de stad Tabqa op de Eufraat. In de nabijheid daarvan bevindt zich een door IS gecontroleerde gevangenis en een militaire luchthaven.

Het regeringsleger en zijn bondgenoten zijn Raqqa vanuit het zuidwesten binnengetrokken en bevonden zich zaterdag op minder dan 40 km van Tabqa. Sinds donderdag zijn bij het offensief al minstens 26 "jihadisten" en negen regimegezinde strijders gesneuveld.

Tien dagen geleden lanceerden ook de Democratische Syrische Strijdkrachten, een door de VS gesteunde Arabisch-Koerdische strijdmacht, een offensief in Raqqa, om eveneens op te rukken naar Tabqa, zij het vanuit het noorden. "Het lijkt er op dat er geen uitgesproken coördinatie tussen Washington en Moskou is", zei Abdel Rahman.

Iraakse troepen nemen voorstad van Fallujah in

Ondertussen hebben Iraakse troepen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) uit een voorstad van de stad Fallujah verdreven. Dat heeft een militaire woordvoerder bekendgemaakt.

Gesteund door luchtaanvallen van de door de VS geleide internationale coalitie namen de Irakezen de plaats Saklawiya in het noordwesten van Fallujah in. Daarbij zijn minstens zeven "jihadisten" gedood. Over slachtoffers aan Iraakse kant is niets gezegd.

Het Iraakse leger heeft vorige maand een grootscheeps offensief tegen het door IS gecontroleerde Fallujah gelanceerd.

De stad ligt ongeveer 70 km ten westen van de hoofdstad Bagdad en is samen met Mosoel in het noorden het belangrijkste bolwerk van IS in het instabiele land. De extremisten controleren Fallujah sinds januari 2014.

(Belga/NS)

Het in Groot-Brittannië gevestigde en bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) heeft de opmars van het Syrische leger gemeld.De soldaten van het regime van president Bashar al-Assad krijgen steun van Russische vliegtuigen en Syrische versterkingen die door Moskou zijn getraind, aldus directeur Rami Abdel Rahman van het SOHR. IS heeft het regeringsleger in augustus 2014 uit Raqqa verjaagd. Het eerste objectief van het donderdag begonnen offensief is de verovering van de stad Tabqa op de Eufraat. In de nabijheid daarvan bevindt zich een door IS gecontroleerde gevangenis en een militaire luchthaven. Het regeringsleger en zijn bondgenoten zijn Raqqa vanuit het zuidwesten binnengetrokken en bevonden zich zaterdag op minder dan 40 km van Tabqa. Sinds donderdag zijn bij het offensief al minstens 26 "jihadisten" en negen regimegezinde strijders gesneuveld. Tien dagen geleden lanceerden ook de Democratische Syrische Strijdkrachten, een door de VS gesteunde Arabisch-Koerdische strijdmacht, een offensief in Raqqa, om eveneens op te rukken naar Tabqa, zij het vanuit het noorden. "Het lijkt er op dat er geen uitgesproken coördinatie tussen Washington en Moskou is", zei Abdel Rahman. Ondertussen hebben Iraakse troepen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) uit een voorstad van de stad Fallujah verdreven. Dat heeft een militaire woordvoerder bekendgemaakt.Gesteund door luchtaanvallen van de door de VS geleide internationale coalitie namen de Irakezen de plaats Saklawiya in het noordwesten van Fallujah in. Daarbij zijn minstens zeven "jihadisten" gedood. Over slachtoffers aan Iraakse kant is niets gezegd. Het Iraakse leger heeft vorige maand een grootscheeps offensief tegen het door IS gecontroleerde Fallujah gelanceerd. De stad ligt ongeveer 70 km ten westen van de hoofdstad Bagdad en is samen met Mosoel in het noorden het belangrijkste bolwerk van IS in het instabiele land. De extremisten controleren Fallujah sinds januari 2014. (Belga/NS)