De speciale gezant voor de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er kort na het begin van het staakt-het-vuren "een incident" werd gemeld, dat nu wordt onderzocht. Er zullen "onvermijdelijk" nog incidenten gebeuren, aldus de gezant, maar het is belangrijk dat die "beteugeld" worden.

Het regime, de belangrijkste oppositiepartijen en een honderdtal rebellenbewegingen hebben het staakt-het-vuren geaccepteerd, dat geen betrekking heeft op Islamitische Staat en al-Nusra. Het Syrische regime en bondgenoot Rusland lieten al weten dat ze niet zullen stoppen met de bombardementen tegen die groepen, en kort voor de start van de wapenpauze om middernacht plaatselijke tijd, hadden ze het aantal luchtaanvallen nog opgevoerd.

'Zelfs geen Russische vliegtuigen'

Volgens Rami Abdel Rahman, de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, is de rust in Syrië kort na middernacht teruggekeerd. "Na middernacht hebben we geen beschietingen of gevechten in Hama, Homs, Latakia en in de omgeving van Aleppo en Daraa geregistreerd", aldus Rahman, die toevoegt dat zelfs de Russische gevechtsvliegtuigen niet meer uitgevlogen zijn.

De vraag is wel of het staakt-het-vuren zal standhouden. Gevreesd wordt namelijk dat het Syrische regime en haar bondgenoten de luchtaanvallen tegen IS en al-Nusra, die nog steeds toegelaten zijn, zullen gebruiken om ook de gematigde rebellen aan te vallen.

(Belga/RR)

De speciale gezant voor de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er kort na het begin van het staakt-het-vuren "een incident" werd gemeld, dat nu wordt onderzocht. Er zullen "onvermijdelijk" nog incidenten gebeuren, aldus de gezant, maar het is belangrijk dat die "beteugeld" worden. Het regime, de belangrijkste oppositiepartijen en een honderdtal rebellenbewegingen hebben het staakt-het-vuren geaccepteerd, dat geen betrekking heeft op Islamitische Staat en al-Nusra. Het Syrische regime en bondgenoot Rusland lieten al weten dat ze niet zullen stoppen met de bombardementen tegen die groepen, en kort voor de start van de wapenpauze om middernacht plaatselijke tijd, hadden ze het aantal luchtaanvallen nog opgevoerd. Volgens Rami Abdel Rahman, de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, is de rust in Syrië kort na middernacht teruggekeerd. "Na middernacht hebben we geen beschietingen of gevechten in Hama, Homs, Latakia en in de omgeving van Aleppo en Daraa geregistreerd", aldus Rahman, die toevoegt dat zelfs de Russische gevechtsvliegtuigen niet meer uitgevlogen zijn. De vraag is wel of het staakt-het-vuren zal standhouden. Gevreesd wordt namelijk dat het Syrische regime en haar bondgenoten de luchtaanvallen tegen IS en al-Nusra, die nog steeds toegelaten zijn, zullen gebruiken om ook de gematigde rebellen aan te vallen. (Belga/RR)