Amerikaanse functionarissen leken verrast toen minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandagochtend op een persconferentie in Londen het idee lanceerde dat een Amerikaanse aanval op Syrië vermeden kon worden als het regime van Bashar Al-Assad zijn chemische arsenaal onder controle van de internationale gemeenschap zou stellen. Kerry's eigen woordvoerder wuifde het aanvankelijk weg als niet veel meer dan 'retoriek'.

Kerry's idee kreeg echter onmiddellijk internationale bijval. De Russen formuleerden meteen een ernstig voorstel om die piste te volgen en werden daarin gevolgd door het Syrische regime. Tijdens zijn rechtstreekse televisietoespraak dinsdagnacht verklaarde VS-president Barack Obama hij de tijd wilde nemen om het plan kans op slagen te geven en dat de stemmingen over een aanval op Syrië in het Amerikaanse Congres bijgevolg uitgesteld zouden worden.

List of uitschuiver

Waarnemers vroegen zich af of het om een uitschuiver van Kerry ging of een weldoordacht manoeuvre van de regering-Obama om een potentieel gênante - want haast niet te winnen - stemming in het Amerikaanse Congres te voorkomen.

"Ons doel was vanaf het begin om de chemische wapenvoorraden in Syrië in veiligheid te brengen", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris aan het persbureau AFP. "De aankondiging van de Russen is het resultaat van maandenlange gesprekken tussen de presidenten Poetin en Obama en tussen John Kerry en zijn Russische tegenhanger Sergei Lavrov."

Volgens de anonieme functionaris bespraken Poetin en Obama de piste voor het eerst op de G20-top vorig jaar in Los Cabos (Mexico). "Vervolgens werd ze herhaaldelijk onderzocht, zelfs indien een overeenkomst uiteindelijk niet haalbaar zou blijken." (Belga/TV)

Amerikaanse functionarissen leken verrast toen minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandagochtend op een persconferentie in Londen het idee lanceerde dat een Amerikaanse aanval op Syrië vermeden kon worden als het regime van Bashar Al-Assad zijn chemische arsenaal onder controle van de internationale gemeenschap zou stellen. Kerry's eigen woordvoerder wuifde het aanvankelijk weg als niet veel meer dan 'retoriek'.Kerry's idee kreeg echter onmiddellijk internationale bijval. De Russen formuleerden meteen een ernstig voorstel om die piste te volgen en werden daarin gevolgd door het Syrische regime. Tijdens zijn rechtstreekse televisietoespraak dinsdagnacht verklaarde VS-president Barack Obama hij de tijd wilde nemen om het plan kans op slagen te geven en dat de stemmingen over een aanval op Syrië in het Amerikaanse Congres bijgevolg uitgesteld zouden worden. Waarnemers vroegen zich af of het om een uitschuiver van Kerry ging of een weldoordacht manoeuvre van de regering-Obama om een potentieel gênante - want haast niet te winnen - stemming in het Amerikaanse Congres te voorkomen. "Ons doel was vanaf het begin om de chemische wapenvoorraden in Syrië in veiligheid te brengen", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris aan het persbureau AFP. "De aankondiging van de Russen is het resultaat van maandenlange gesprekken tussen de presidenten Poetin en Obama en tussen John Kerry en zijn Russische tegenhanger Sergei Lavrov."Volgens de anonieme functionaris bespraken Poetin en Obama de piste voor het eerst op de G20-top vorig jaar in Los Cabos (Mexico). "Vervolgens werd ze herhaaldelijk onderzocht, zelfs indien een overeenkomst uiteindelijk niet haalbaar zou blijken." (Belga/TV)