De regering in Syrië heeft internationale hulporganisaties de toelating gegeven de bevoorrading voor de hulpbehoevenden uit te breiden. In totaal 17 VN-agentschappen en niet-gouvernementele organisaties mogen na een in Damascus ondertekend akkoord onder andere ook in verschillende tot nog toe nauwelijks toegankelijke plaatsen en regio's actief zijn. Dat deelde de VN-organisatie voor Humanitaire Zaken (OCHA) in Genève mee.

Gehoopt wordt dat tot een miljoen mensen duidelijk van de uitbreiding van de humanitaire hulp kan genieten, zei OCHA-woordvoerder Jens Laerke na een vergadering van in Syrië actieve organisaties. De VN-helpers zullen nu regionale vestigingen in vier plaatsen kunnen openen, waaronder in de tijdelijk felbevochten regio's in Homs en Idlib en in Daraa en de provincie Deir as-Saur. Bovendien zal het voor humanitaire organisaties makkelijker worden de douaneformaliteiten voor hulpgoederen af te handelen en visa voor hun medewerkers te verkrijgen.

Hoop op een doorbraak

"We hopen dat deze toezeggingen dan ook in de praktijk ingevuld worden, en wel in de komende dagen en niet in de komende weken", zei Laerke. "Dan zullen we weten of dit een doorbraak (tot duidelijk meer hulp) is of niet". In totaal zullen in het zog van het akkoord volgens VN-cijfers hulpgoederen voor een omvang van 180 miljoen dollar geleverd kunnen worden (145 miljoen euro).

In mei slaagden VN-hulporganisaties naar eigen zeggen levensmiddelen en andere goederen voor 250.000 Syriërs te verdelen. Tegen het einde van de week kunnen dat er al rond de 500.000 zijn, luide het tot slot. (Belga/INM)

De regering in Syrië heeft internationale hulporganisaties de toelating gegeven de bevoorrading voor de hulpbehoevenden uit te breiden. In totaal 17 VN-agentschappen en niet-gouvernementele organisaties mogen na een in Damascus ondertekend akkoord onder andere ook in verschillende tot nog toe nauwelijks toegankelijke plaatsen en regio's actief zijn. Dat deelde de VN-organisatie voor Humanitaire Zaken (OCHA) in Genève mee. Gehoopt wordt dat tot een miljoen mensen duidelijk van de uitbreiding van de humanitaire hulp kan genieten, zei OCHA-woordvoerder Jens Laerke na een vergadering van in Syrië actieve organisaties. De VN-helpers zullen nu regionale vestigingen in vier plaatsen kunnen openen, waaronder in de tijdelijk felbevochten regio's in Homs en Idlib en in Daraa en de provincie Deir as-Saur. Bovendien zal het voor humanitaire organisaties makkelijker worden de douaneformaliteiten voor hulpgoederen af te handelen en visa voor hun medewerkers te verkrijgen. Hoop op een doorbraak "We hopen dat deze toezeggingen dan ook in de praktijk ingevuld worden, en wel in de komende dagen en niet in de komende weken", zei Laerke. "Dan zullen we weten of dit een doorbraak (tot duidelijk meer hulp) is of niet". In totaal zullen in het zog van het akkoord volgens VN-cijfers hulpgoederen voor een omvang van 180 miljoen dollar geleverd kunnen worden (145 miljoen euro). In mei slaagden VN-hulporganisaties naar eigen zeggen levensmiddelen en andere goederen voor 250.000 Syriërs te verdelen. Tegen het einde van de week kunnen dat er al rond de 500.000 zijn, luide het tot slot. (Belga/INM)