Syrië heeft naar eigen zeggen een Amerikaanse drone neergehaald in de buurt van de havenstad Latakia. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Het zou gaan om een 'vijandig Amerikaans verkenningsvliegtuig', maar verdere details werden niet vrijgegeven. De staatstelevisie toonde wel beelden van de wrakstukken.

Eerste vijandige daad tegen VS

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt dat er geen contact meer is met een Predator-drone in het noordwesten van Syrië, maar vindt het nog te vroeg om daaruit te concluderen dat het vliegtuig daadwerkelijk is neergeschoten.

De Amerikanen voeren boven Syrië luchtaanvallen uit op posities van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Syrië zelf neemt niet deel aan die operatie, maar de VS kan volgens verschillende bronnen wel rekenen op de stilzwijgende toestemming van de het Syrische leger onder leiding van president Bashar al-Assad. Indien dit leger verantwoordelijk zou zijn voor het neerhalen van de Amerikaanse drone, is dat de eerste vijandige daad van hen tegen de VS tijdens de strijd tegen IS.

Chlooraanval

Gisteren nog publiceerden oppositieleden in Syrië foto's en video's waarop mensen te zien zijn met ademhalingsproblemen en schuimende monden. Zij zien dit als zoveelste bewijs dat het Syrische regime aanvallen met chloorgas uitvoert. De aanvallen vonden plaats in Sarmin, een gebied dat grotendeels gedomineerd wordt door al-Nusra, een groepering gelinkt aan al-Qaeda.

Volgens Syrische Observatorium van de Mensenrechte, gevestigd in Groot-Brittannië, zijn daarbij zes mensen omgekomen, waaronder drie kleine kinderen, schrijft BBC.

Net zoals in het verleden ontkent het regime van Assad de aantijgingen. Het leger noemt de berichten 'propaganda.' (AVE)

Syrië heeft naar eigen zeggen een Amerikaanse drone neergehaald in de buurt van de havenstad Latakia. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Het zou gaan om een 'vijandig Amerikaans verkenningsvliegtuig', maar verdere details werden niet vrijgegeven. De staatstelevisie toonde wel beelden van de wrakstukken. Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt dat er geen contact meer is met een Predator-drone in het noordwesten van Syrië, maar vindt het nog te vroeg om daaruit te concluderen dat het vliegtuig daadwerkelijk is neergeschoten. De Amerikanen voeren boven Syrië luchtaanvallen uit op posities van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Syrië zelf neemt niet deel aan die operatie, maar de VS kan volgens verschillende bronnen wel rekenen op de stilzwijgende toestemming van de het Syrische leger onder leiding van president Bashar al-Assad. Indien dit leger verantwoordelijk zou zijn voor het neerhalen van de Amerikaanse drone, is dat de eerste vijandige daad van hen tegen de VS tijdens de strijd tegen IS. Gisteren nog publiceerden oppositieleden in Syrië foto's en video's waarop mensen te zien zijn met ademhalingsproblemen en schuimende monden. Zij zien dit als zoveelste bewijs dat het Syrische regime aanvallen met chloorgas uitvoert. De aanvallen vonden plaats in Sarmin, een gebied dat grotendeels gedomineerd wordt door al-Nusra, een groepering gelinkt aan al-Qaeda. Volgens Syrische Observatorium van de Mensenrechte, gevestigd in Groot-Brittannië, zijn daarbij zes mensen omgekomen, waaronder drie kleine kinderen, schrijft BBC. Net zoals in het verleden ontkent het regime van Assad de aantijgingen. Het leger noemt de berichten 'propaganda.' (AVE)