Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders donderdag in New York verklaard in de marge van een ontmoeting van koningin Mathilde met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Reynders beklemtoonde wel dat er voorwaarden gesteld worden aan een eventuele deelname van België. Hij vraagt garanties voor de veiligheid van het personeel dat mogelijk ontplooid zou worden in Syrië, waar sinds het losbarsten van de burgeroorlog al meer dan 110.000 doden zijn gevallen.

Experts

Reynders had dinsdag in het Belgische parlement reeds een mogelijke bijdrage van ons land aangekaart. Die zou volgens hem financieel kunnen zijn, maar ook van technische aard, met de zending van militaire experts op het terrein, aan de Syrische grens of naar andere plaatsen waar de wapens vernietigd zouden worden.

De Verenigde Staten en Rusland bereikten vorige week een akkoord over het chemische wapenarsenaal in Syrië. Het akkoord biedt het regime in Damascus een week tijd om een lijst met wapens te presenteren en moet vertaald worden in een resolutie van de VN-veiligheidsraad.

Mosterdgas

In België zette het Duitse leger in de eerste Wereldoorlog mosterdgas in nabij Ieper. In het West-Vlaamse Poelkapelle bevindt zich een installatie voor de vernietiging van chemische wapens, die in de regio nog steeds regelmatig teruggevonden worden.

Reynders sprak met Ban ook over de humanitaire situatie in Syrië. Hij sprak de hoop uit dat de zending van VN-inspecteurs voor de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal ook kan leiden tot "een sterkere aanwezigheid op humanitair vlak."

(Belga/TV)

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders donderdag in New York verklaard in de marge van een ontmoeting van koningin Mathilde met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.Reynders beklemtoonde wel dat er voorwaarden gesteld worden aan een eventuele deelname van België. Hij vraagt garanties voor de veiligheid van het personeel dat mogelijk ontplooid zou worden in Syrië, waar sinds het losbarsten van de burgeroorlog al meer dan 110.000 doden zijn gevallen.Reynders had dinsdag in het Belgische parlement reeds een mogelijke bijdrage van ons land aangekaart. Die zou volgens hem financieel kunnen zijn, maar ook van technische aard, met de zending van militaire experts op het terrein, aan de Syrische grens of naar andere plaatsen waar de wapens vernietigd zouden worden. De Verenigde Staten en Rusland bereikten vorige week een akkoord over het chemische wapenarsenaal in Syrië. Het akkoord biedt het regime in Damascus een week tijd om een lijst met wapens te presenteren en moet vertaald worden in een resolutie van de VN-veiligheidsraad. In België zette het Duitse leger in de eerste Wereldoorlog mosterdgas in nabij Ieper. In het West-Vlaamse Poelkapelle bevindt zich een installatie voor de vernietiging van chemische wapens, die in de regio nog steeds regelmatig teruggevonden worden. Reynders sprak met Ban ook over de humanitaire situatie in Syrië. Hij sprak de hoop uit dat de zending van VN-inspecteurs voor de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal ook kan leiden tot "een sterkere aanwezigheid op humanitair vlak."(Belga/TV)