Bevreesd voor een "lang aanslepende burgeroorlog", heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon gewezen op de "collectieve verantwoordelijkheid" van de wereldgemeenschap bij het Syrië-conflict. Hij roept op tot een snelle oplossing. "Dit zijn we aan het Syrische volk verplicht."

In een videoboodschap richtte de secretaris-generaal zich tot de deelnemers van de Syrië-conferentie in Teheran. Daar zijn vertegenwoordigers uit 30 landen ter plaatse, waaronder gezanten uit Rusland en China.

De regering in Damascus moet als eerste stappen ondernemen om het geweld te beëindigen, klinkt het. "Maar hun weigering om de wapens neer te leggen, ontslaat ons niet van de plicht te handelen", dixit Ban. Vooral Syrië's medestander Rusland krijgt van andere landen het verwijt sancties en acties tegen het regime van Bashar al-Assad tegen te houden.

Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi nieuwe VN-gezant Libië

Overigens zou volgens diplomatieke bronnen de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi de nieuwe VN-gezant voor Libië worden. De vorige gezant, ex-VN-topman Kofi Annan, gooide vorige week de handdoek in de ring omdat hij te weinig steun kreeg. De benoeming van de 78-jarige Brahimi zou begin volgende week bekendgemaakt worden. (Belga/SD)


Bevreesd voor een "lang aanslepende burgeroorlog", heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon gewezen op de "collectieve verantwoordelijkheid" van de wereldgemeenschap bij het Syrië-conflict. Hij roept op tot een snelle oplossing. "Dit zijn we aan het Syrische volk verplicht." In een videoboodschap richtte de secretaris-generaal zich tot de deelnemers van de Syrië-conferentie in Teheran. Daar zijn vertegenwoordigers uit 30 landen ter plaatse, waaronder gezanten uit Rusland en China. De regering in Damascus moet als eerste stappen ondernemen om het geweld te beëindigen, klinkt het. "Maar hun weigering om de wapens neer te leggen, ontslaat ons niet van de plicht te handelen", dixit Ban. Vooral Syrië's medestander Rusland krijgt van andere landen het verwijt sancties en acties tegen het regime van Bashar al-Assad tegen te houden. Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi nieuwe VN-gezant LibiëOverigens zou volgens diplomatieke bronnen de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi de nieuwe VN-gezant voor Libië worden. De vorige gezant, ex-VN-topman Kofi Annan, gooide vorige week de handdoek in de ring omdat hij te weinig steun kreeg. De benoeming van de 78-jarige Brahimi zou begin volgende week bekendgemaakt worden. (Belga/SD)