Het gaat om een rapport van experts die toezicht houden op de VN-sancties tegen Al-Qaeda, dat is bedoeld voor de VN-Veiligheidsraad en waarop persagentschap Associated Press de hand kon leggen.

Sterke stijging

Volgens het rapport is het aantal buitenlandse jihadisten wereldwijd met maar liefst 71 procent gestegen tussen midden vorig jaar en maart van dit jaar.

'De stroom van buitenlandse strijders is groter dan ooit te voren. Het totale aantal is gestegen van enkele duizenden zo'n tien jaar geleden tot meer dan 25.000 vandaag.'

Syrië en Irak, maar ook Libië en Pakistan

Het leeuwendeel van hen, meer dan 20.000, trok naar Syrië en Irak. Daar strijden ze vooral voor IS, maar ook voor het aan Al-Qaeda gelinkte Al-Nusra Front.

Reuters
© Reuters

Zowel Syrië als Irak is volgens het panel een echt trainingscentrum voor extremisten geworden, zoals Afghanistan in de jaren 1990. Het panel gewaagt ook van zo'n 6.500 buitenlandse strijders in Afghanistan en honderden in Jemen, Libië, Pakistan, Somalië.

Malediven en Trinidad en Tobago

Niet alleen het aantal jihadisten maar ook het aantal landen waaruit ze komen, is sterk uitgebreid, tot meer dan 100 - inclusief landen die zelden of nooit gelinkt worden aan terreurgroepen. Bekend is dat de meeste strijders uit Tunesië, Marokko, Frankrijk en Rusland komen, maar de VN-experts noemen ook de Malediven, Finland en Trinidad en Tobago. Uit België zijn minstens 300 mensen naar Syrië vertrokken.

Bedreiging

Het panel waarschuwt dat de buitenlandse jihadisten op korte en op lange termijn een grote bedreiging voor de globale veiligheid vormen. Bovendien kan het verslagen van IS in Syrië en Irak het onbedoelde gevolg hebben dat ervaren vechters zich over de hele wereld verspreiden, luidt het verder.

Reuters
© Reuters

Het rapport roept ook de inlichtingendiensten op om meer gegevens tussen landen uit te wisselen om buitenlandse strijders te identificeren.

IS wereldwijd gesteund door 31 islamitische bewegingen

Volgens het Amerikaanse IntelCenter, dat terroristische groeperingen bestudeert, hebben 21 islamitische bewegingen van over de hele wereld trouw gezworen aan Abou Bakr al-Bagdadi, de leider van IS. IntelCenter, dat in Washington gebaseerd is, publiceerde een lijst met de 31 bewegingen. Die zijn in verschillende delen van de wereld gevestigd, van Algerije tot Indonesië, en tellen soms honderden tot duizenden leden. In juni 2014 riep de leider van IS in de Iraakse stad Mosoel een islamitisch kalifaat uit in delen van Syrië en Irak. Al snel daarna zwoeren in totaal 21 islamitische bewegingen trouw aan de terreurgroep, waaronder Boko Haram uit Nigeria en het Tunesische Jund al-Khilafah (Soldaten van het Kalifaat). Volgens IntelCenter zijn er daarnaast 10 groeperingen die hun steun verlenen aan IS, zonder zich volledig aan de soennitische terreurgroep te binden. (Belga)

Het gaat om een rapport van experts die toezicht houden op de VN-sancties tegen Al-Qaeda, dat is bedoeld voor de VN-Veiligheidsraad en waarop persagentschap Associated Press de hand kon leggen.Volgens het rapport is het aantal buitenlandse jihadisten wereldwijd met maar liefst 71 procent gestegen tussen midden vorig jaar en maart van dit jaar. 'De stroom van buitenlandse strijders is groter dan ooit te voren. Het totale aantal is gestegen van enkele duizenden zo'n tien jaar geleden tot meer dan 25.000 vandaag.'Het leeuwendeel van hen, meer dan 20.000, trok naar Syrië en Irak. Daar strijden ze vooral voor IS, maar ook voor het aan Al-Qaeda gelinkte Al-Nusra Front.Zowel Syrië als Irak is volgens het panel een echt trainingscentrum voor extremisten geworden, zoals Afghanistan in de jaren 1990. Het panel gewaagt ook van zo'n 6.500 buitenlandse strijders in Afghanistan en honderden in Jemen, Libië, Pakistan, Somalië.Niet alleen het aantal jihadisten maar ook het aantal landen waaruit ze komen, is sterk uitgebreid, tot meer dan 100 - inclusief landen die zelden of nooit gelinkt worden aan terreurgroepen. Bekend is dat de meeste strijders uit Tunesië, Marokko, Frankrijk en Rusland komen, maar de VN-experts noemen ook de Malediven, Finland en Trinidad en Tobago. Uit België zijn minstens 300 mensen naar Syrië vertrokken.Het panel waarschuwt dat de buitenlandse jihadisten op korte en op lange termijn een grote bedreiging voor de globale veiligheid vormen. Bovendien kan het verslagen van IS in Syrië en Irak het onbedoelde gevolg hebben dat ervaren vechters zich over de hele wereld verspreiden, luidt het verder.Het rapport roept ook de inlichtingendiensten op om meer gegevens tussen landen uit te wisselen om buitenlandse strijders te identificeren.