De boetes kunnen variëren van 200.000 tot 500.000 Egyptische pond (circa 23.000 tot 58.000 euro). Critici wijzen erop dat dit voor kleine media kan leiden tot het faillissement. Het bedreigt ook de onafhankelijkheid van journalisten.

Aanvankelijk voorzag de wet in een celstraf van minstens twee jaar, maar daar is de Egyptische regering wegens hevig protest op teruggekomen. Wel kijken veroordeelden ook aan tegen een tijdelijk beroepsverbod.

Doodstraf

Voor terreurverdachten komen er speciale rechtbanken. Wie schuldig wordt bevonden aan het oprichten of leiden van een terroristische organisatie, riskeert de doodstraf. Daarnaast voorziet de wet in celstraffen voor het financieren van een terreurgroepering (tot 25 jaar cel), lidmaatschap van een terreurgroepering (tot 10 jaar) en aanzetten tot geweld door bevoorbeeld een website op te richten om terreurboodschappen te verspreiden (5 tot 7 jaar).

Het leger en de politie die geweld gebruiken, zijn volgens de nieuwe wet beter beschermd tegen juridische vervolging, weet BBC World News nog.

Mensenrechtenorganisaties klagen aan dat president Sisi de wet zal gebruiken om dissidenten de mond te snoeren.

Terrorisme

Sisi had einde juni, daags na de aanslag op de Egyptische procureur-generaal, verklaard dat hij terrorisme harder zou aanpakken.

Egypte heeft veel last van terreuraanslagen. De voorbije maand kwamen in de Sinaï officieel al 21 soldaten om bij aanslagen. Hun werkelijke aantal zou nog veel hoger liggen. (KVDA)

De boetes kunnen variëren van 200.000 tot 500.000 Egyptische pond (circa 23.000 tot 58.000 euro). Critici wijzen erop dat dit voor kleine media kan leiden tot het faillissement. Het bedreigt ook de onafhankelijkheid van journalisten. Aanvankelijk voorzag de wet in een celstraf van minstens twee jaar, maar daar is de Egyptische regering wegens hevig protest op teruggekomen. Wel kijken veroordeelden ook aan tegen een tijdelijk beroepsverbod.Voor terreurverdachten komen er speciale rechtbanken. Wie schuldig wordt bevonden aan het oprichten of leiden van een terroristische organisatie, riskeert de doodstraf. Daarnaast voorziet de wet in celstraffen voor het financieren van een terreurgroepering (tot 25 jaar cel), lidmaatschap van een terreurgroepering (tot 10 jaar) en aanzetten tot geweld door bevoorbeeld een website op te richten om terreurboodschappen te verspreiden (5 tot 7 jaar).Het leger en de politie die geweld gebruiken, zijn volgens de nieuwe wet beter beschermd tegen juridische vervolging, weet BBC World News nog.Mensenrechtenorganisaties klagen aan dat president Sisi de wet zal gebruiken om dissidenten de mond te snoeren.Sisi had einde juni, daags na de aanslag op de Egyptische procureur-generaal, verklaard dat hij terrorisme harder zou aanpakken.Egypte heeft veel last van terreuraanslagen. De voorbije maand kwamen in de Sinaï officieel al 21 soldaten om bij aanslagen. Hun werkelijke aantal zou nog veel hoger liggen. (KVDA)