Julian Assange, de stichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, blijft vastgehouden tot 14 december. Dat heeft een rechtbank in Londen dinsdagnamiddag beslist nadat hij daar 's morgens door de politie was opgepakt.

Assange werd gezocht voor verkrachting en seksuele agressie in Zweden in de loop van de maand augustus. De 39-jarige Australiër ontkent de feiten. Volgens Scotland Yard werd Assange opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel nadat hij zich dinsdagochtend had aangemeld bij een politiekantoor.

Nadat Assange was opgepakt, verklaarde zijn advocaat Mark Stephens dat zijn cliënt meer wil weten over de beschuldigingen tegen hem en zijn naam wil zuiveren. Assange moest in de loop van dinsdagnamiddag voor Westminster Magistrates' Court in Londen verschijnen.

Na afloop raakte bekend dat Assange tot 14 december in de cel moet blijven. Het hof weigerde zijn vrijlating op borgtocht zoals gevraagd door zijn advocaat. Voor het hof verklaarde Assange dat hij zich zal verzetten tegen uitlevering aan Zweden.

Zweedse procureur wil geen uitlevering aan VS De Zweedse procureur die instaat voor het onderzoek tegen Assange verzekerde dinsdag dat ze geen intentie heeft om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten eenmaal hij in Zweden is.

'Ik heb geen Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd zodat hij aan de VS kan worden uitgeleverd', aldus procureur Marianne Ny tijdens een persconferentie in Göteborg. 'Het onderzoek heeft niets te maken met WikiLeaks. Het heeft betrekking op Assange zelf'.

Wikileaks: gaan door met publiceren

Een woordvoerder van Wikileaks zei in een reactie aan Reuters dat de arrestatie van Assagne een aanval is op de persvrijheid, maar dat het Wikileaks niet zal beletten nog meer geheime documenten te publiceren.

'Welke ontwikkeling in verband met Assagne dan ook zal onze plannen in verband met publicaties vandaag en in de loop van de komende dagen niet veranderen', aldus Kristinn Hrafnsson.

Julian Assange, de stichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, blijft vastgehouden tot 14 december. Dat heeft een rechtbank in Londen dinsdagnamiddag beslist nadat hij daar 's morgens door de politie was opgepakt.Assange werd gezocht voor verkrachting en seksuele agressie in Zweden in de loop van de maand augustus. De 39-jarige Australiër ontkent de feiten. Volgens Scotland Yard werd Assange opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel nadat hij zich dinsdagochtend had aangemeld bij een politiekantoor.Nadat Assange was opgepakt, verklaarde zijn advocaat Mark Stephens dat zijn cliënt meer wil weten over de beschuldigingen tegen hem en zijn naam wil zuiveren. Assange moest in de loop van dinsdagnamiddag voor Westminster Magistrates' Court in Londen verschijnen. Na afloop raakte bekend dat Assange tot 14 december in de cel moet blijven. Het hof weigerde zijn vrijlating op borgtocht zoals gevraagd door zijn advocaat. Voor het hof verklaarde Assange dat hij zich zal verzetten tegen uitlevering aan Zweden.Zweedse procureur wil geen uitlevering aan VS De Zweedse procureur die instaat voor het onderzoek tegen Assange verzekerde dinsdag dat ze geen intentie heeft om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten eenmaal hij in Zweden is. 'Ik heb geen Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd zodat hij aan de VS kan worden uitgeleverd', aldus procureur Marianne Ny tijdens een persconferentie in Göteborg. 'Het onderzoek heeft niets te maken met WikiLeaks. Het heeft betrekking op Assange zelf'.Wikileaks: gaan door met publicerenEen woordvoerder van Wikileaks zei in een reactie aan Reuters dat de arrestatie van Assagne een aanval is op de persvrijheid, maar dat het Wikileaks niet zal beletten nog meer geheime documenten te publiceren.'Welke ontwikkeling in verband met Assagne dan ook zal onze plannen in verband met publicaties vandaag en in de loop van de komende dagen niet veranderen', aldus Kristinn Hrafnsson.