In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is donderdag niet gestemd over het plan van de Republikeinse voorzitter John Boehner over een hoger schuldplafond en bezuinigingen. Enkele dagen voor het aflopen van de deadline is dus nog steeds geen akkoord in zicht. De stemming werd uitgesteld omdat de Democratische meerderheid in de Senaat toch tegen zou hebben gestemd en er ook binnen het Republikeinse kamp onenigheid was. President Barack Obama had er ook mee gedreigd een veto uit te spreken tegen het plan-Boehner.

De Republikeinen proberen vrijdag om 10 uur (plaatselijke tijd) opnieuw om onderling een overeenkomst te bereiken.

Deadline

Het plan van Boehner verlaagt de tekorten in 10 jaar tijd met 915 miljard dollar in ruil voor een verhoging van de schuldlimiet met 900 miljard dollar tegen dinsdag 2 augustus, de datum waarna 's werelds grootste economie haar leningscapaciteit verliest en een rampzalige wanbetaling riskeert.

Boehner wil het schuldenplafond nogmaals verhogen in het begin van 2012, midden in de campagne voor de parlements- en presidentsverkiezingen van november. Voor de Democraten is die oplossing uitgesloten omdat ze het probleem alleen maar met zes maanden uitstelt en "de Verenigde Staten in gevaar" zou brengen.

Functionarissen van de regering-Obama maken pas na de sluiting van de financiële markten vrijdag bekend hoe de regering tewerk zal gaan om de rekeningen van het land te betalen als het schuldenplafond niet verhoogd wordt. (Belga/KVDA)

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is donderdag niet gestemd over het plan van de Republikeinse voorzitter John Boehner over een hoger schuldplafond en bezuinigingen. Enkele dagen voor het aflopen van de deadline is dus nog steeds geen akkoord in zicht. De stemming werd uitgesteld omdat de Democratische meerderheid in de Senaat toch tegen zou hebben gestemd en er ook binnen het Republikeinse kamp onenigheid was. President Barack Obama had er ook mee gedreigd een veto uit te spreken tegen het plan-Boehner. De Republikeinen proberen vrijdag om 10 uur (plaatselijke tijd) opnieuw om onderling een overeenkomst te bereiken. Deadline Het plan van Boehner verlaagt de tekorten in 10 jaar tijd met 915 miljard dollar in ruil voor een verhoging van de schuldlimiet met 900 miljard dollar tegen dinsdag 2 augustus, de datum waarna 's werelds grootste economie haar leningscapaciteit verliest en een rampzalige wanbetaling riskeert. Boehner wil het schuldenplafond nogmaals verhogen in het begin van 2012, midden in de campagne voor de parlements- en presidentsverkiezingen van november. Voor de Democraten is die oplossing uitgesloten omdat ze het probleem alleen maar met zes maanden uitstelt en "de Verenigde Staten in gevaar" zou brengen. Functionarissen van de regering-Obama maken pas na de sluiting van de financiële markten vrijdag bekend hoe de regering tewerk zal gaan om de rekeningen van het land te betalen als het schuldenplafond niet verhoogd wordt. (Belga/KVDA)