Porosjenko zal maandag aan de hand van de uitslagen kunnen aflezen in hoeverre zijn optreden tegen Oost-Oekraïne en zijn beloofde, maar onuitgevoerde, hervormingen populair zijn. De kans bestaat dat de stembusgang gevolgen gaat hebben voor de regering in Kiev of dat het labiele politieke status quo in het crisisland zijn tik te veel krijgt.

Aan de verkiezingen nemen 142 partijen en verenigingen deel. Van die 142 moet een viertal speciaal in het oog gehouden worden: Solidarnist/Blok Petro Porosjenko, de partij van de chocoladekoning, Batkivsjtsjina (Vaderland) van veterane Joelia Timosjenko van de Oranjerevolutie, de Radicale Partij van Oleh Lyasjko en het Oppositieblok, vooral bestaande uit aanhangers van de afgezette president Viktor Janoekovitsj en diens Partij van de Regio's. De Radicale Partij stapte dit jaar uit de regeringscoalitie omdat die naar haar mening niet radicaal genoeg was.

Meer dan 1.000 waarnemers van diverse organisaties komen over het goede verloop van de stembusgang waken. (Belga/NSK)

Porosjenko zal maandag aan de hand van de uitslagen kunnen aflezen in hoeverre zijn optreden tegen Oost-Oekraïne en zijn beloofde, maar onuitgevoerde, hervormingen populair zijn. De kans bestaat dat de stembusgang gevolgen gaat hebben voor de regering in Kiev of dat het labiele politieke status quo in het crisisland zijn tik te veel krijgt.Aan de verkiezingen nemen 142 partijen en verenigingen deel. Van die 142 moet een viertal speciaal in het oog gehouden worden: Solidarnist/Blok Petro Porosjenko, de partij van de chocoladekoning, Batkivsjtsjina (Vaderland) van veterane Joelia Timosjenko van de Oranjerevolutie, de Radicale Partij van Oleh Lyasjko en het Oppositieblok, vooral bestaande uit aanhangers van de afgezette president Viktor Janoekovitsj en diens Partij van de Regio's. De Radicale Partij stapte dit jaar uit de regeringscoalitie omdat die naar haar mening niet radicaal genoeg was.Meer dan 1.000 waarnemers van diverse organisaties komen over het goede verloop van de stembusgang waken. (Belga/NSK)