In het West-Afrikaanse Burkina Faso zijn zondagochtend de stembureaus geopend voor de parlements- en presidentsverkiezingen. De verwachtingen zijn hoog, ruim een jaar nadat oud-president Blaise Compaoré van de macht verdreven werd. Compaoré leidde het land 27 jaar.

Een van de twee vrouwelijke presidentskandidaten bij de verkiezingen in Burkina Faso, Saran Séré-Sérémé, is niet kunnen gaan stemmen omdat ze thuis overvallen werd. Daardoor had ze geen geldige identiteitsdocumenten of kieskaart voor in het stembureau, zo bevestigde ze zondag.

Saran Séré-Sérémé weet sinds drie dagen dat de bewuste documenten er niet meer waren. Ze vroeg aan de voorzitter van de kiescommissie daarom een uitzondering, maar die weigerde, aldus de kandidate. Ze hekelde dat haar veiligheid niet gegarandeerd is, een taak die de politie op zich had moeten nemen, klonk het.

Twee favorieten

Er zijn twee favorieten om overgangspresident Michel Kafando op te volgen: oud-premier Roch Marc Christian Kaboré (Mouvement de Peuple pour le Progrès, MPP) en voormalig minister van Financiën Zéphirin Diabré (Union pour le Progrès et le Changement, UPC).

De verkiezingen waren oorspronkelijk gepland voor oktober, maar een mislukte staatsgreep door generaal Gilbert Diendéré, de vroegere rechterhand van Compaoré, zorgde voor uitstel. De campagne verliep zonder grote incidenten.

Met deze stembusgang moet de pagina van de overgangsperiode omgeslagen worden. Ruim een jaar geleden kwam de bevolking massaal op straat tegen de plannen van het regime om Compaoré voor een vierde termijn verkiesbaar te laten stellen.

5,5 miljoen geregistreerde kiezers

Kort voor de stemming in het parlement verzamelden duizenden Burkinezen in hoofdstad Ouagadougou. Vanwege het straatgeweld en plunderingen werd de stemming geannuleerd. Niet veel later nam Compoaré ontslag en vluchtte hij het land uit.

Kaboré stapte begin 2014 uit Compaoré's partij, uit onvrede met de plannen van de toenmalige president om langer aan de macht te blijven. Hij geldt als de grote favoriet.

Bijna 5,5 miljoen Burkinezen hebben zich geregistreerd als kiezer. Als geen van de kandidaten 50 pct van de stemmen achter zich krijgt, wat waarschijnlijk is, wordt een tweede ronde georganiseerd, twee weken na de bekendmaking van de officiële resultaten. Voorlopige resultaten worden al een dag na de verkiezingen verwacht. (Belga/SD)

Een van de twee vrouwelijke presidentskandidaten bij de verkiezingen in Burkina Faso, Saran Séré-Sérémé, is niet kunnen gaan stemmen omdat ze thuis overvallen werd. Daardoor had ze geen geldige identiteitsdocumenten of kieskaart voor in het stembureau, zo bevestigde ze zondag.Saran Séré-Sérémé weet sinds drie dagen dat de bewuste documenten er niet meer waren. Ze vroeg aan de voorzitter van de kiescommissie daarom een uitzondering, maar die weigerde, aldus de kandidate. Ze hekelde dat haar veiligheid niet gegarandeerd is, een taak die de politie op zich had moeten nemen, klonk het.Er zijn twee favorieten om overgangspresident Michel Kafando op te volgen: oud-premier Roch Marc Christian Kaboré (Mouvement de Peuple pour le Progrès, MPP) en voormalig minister van Financiën Zéphirin Diabré (Union pour le Progrès et le Changement, UPC).De verkiezingen waren oorspronkelijk gepland voor oktober, maar een mislukte staatsgreep door generaal Gilbert Diendéré, de vroegere rechterhand van Compaoré, zorgde voor uitstel. De campagne verliep zonder grote incidenten. Met deze stembusgang moet de pagina van de overgangsperiode omgeslagen worden. Ruim een jaar geleden kwam de bevolking massaal op straat tegen de plannen van het regime om Compaoré voor een vierde termijn verkiesbaar te laten stellen. Kort voor de stemming in het parlement verzamelden duizenden Burkinezen in hoofdstad Ouagadougou. Vanwege het straatgeweld en plunderingen werd de stemming geannuleerd. Niet veel later nam Compoaré ontslag en vluchtte hij het land uit. Kaboré stapte begin 2014 uit Compaoré's partij, uit onvrede met de plannen van de toenmalige president om langer aan de macht te blijven. Hij geldt als de grote favoriet. Bijna 5,5 miljoen Burkinezen hebben zich geregistreerd als kiezer. Als geen van de kandidaten 50 pct van de stemmen achter zich krijgt, wat waarschijnlijk is, wordt een tweede ronde georganiseerd, twee weken na de bekendmaking van de officiële resultaten. Voorlopige resultaten worden al een dag na de verkiezingen verwacht. (Belga/SD)