Steeds minder vrede: wereldwijd slechts 11 landen helemaal conflictvrij

Explosie in Gaza © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Sinds 2007 kent de wereld elk jaar iets minder vrede en dat voor het eerst vanaf de Tweede Wereldoorlog. Slechts elf landen ter wereld voeren geen oorlog of zijn niet betrokken bij een buitenlands conflict.

De opmars van IS, de crisis in Oekraïne, het oplaaiende geweld in Gaza, de aanslepende burgeroorlog in Syrië. Het lijkt wel of de hele wereld voortdurend in oorlog is. En volgens onderzoekers van het Instituut voor Economie en Vrede (IEP) is dat ook zo goed als het geval. IEP onderzocht 162 landen en daarvan zijn er slechts 11 ‘in totale vrede’, wat wil zeggen zelf niet in conflict of betrokken bij een conflict.

De conclusie van het jaarlijkse IEP-rapport is behoorlijk pessimistisch. Sinds 2007 wordt de wereld elk jaar een iets minder vredig en dat voor het eerst vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende landen in het Westen, waaronder België, voeren geen rechtstreekse oorlog, wat een vertekend beeld geeft voor inwoners, stelt IEP. Ook België is onrechtstreeks betrokken bij verschillende conflicten. Onder meer in Kandahar, het zuiden van Afghanistan, zijn Belgische militairen gestationeerd.

Neutrale Zwitserland: uitblinker in wapenexport

Indien u wilt leven in een land ‘waar totale vrede heerst’ heeft u volgens de Britse krant The Independent slechts keuze uit elf landen: Zwitserland, Japan, Qatar, Mauritanië, Chili, Botswana, Costa Rica, Uruguay, Vietnam, Panama of Brazilië.

Maar dat wil niet zeggen dat deze landen probleemvrij zijn. Zo hebben Brazilië en Costa Rica geregeld af te rekenen met hevige burgerprotesten die kunnen uitmonden in vijandigheid. Niet betrokken bij een oorlog staat niet gelijk aan een hoge plaats in de jaarlijkse vredeslijst van het IEP. Voor het samenstellen van de lijst houden de onderzoekers rekening met indicatoren als gewapende conflicten, slachtoffers, criminaliteitscijfers, de omvang van het leger en de wapenexport. Zo eindigt Zwitserland ‘slechts’ op een vierde plek. Het neutrale en oorlogsvrije land blinkt namelijk uit in de wapenexport. Zwitserland is de op vier na grootse producent van kleine wapens.

Rekening houdend met al de verschillende factoren ziet de vrede-top tien er als volgt uit: IJsland op kop, gevolgd door Denemarken, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Finland, Canada, Japan, België en Noorwegen. Syrië bengelt helemaal onderaan de lijst.

Hoog kostenplaatje

“De laatste jaren neemt wereldwijd de vrede stilletjes, maar gestaag af”, waarschuwt IEP-directeur Camilla Shippa. “Factoren als de economische crisis en de Arabische revoluties hebben hier toe bijgedragen.”

Dit massale geweld heeft niet alleen humanitaire catastrofale gevolgen, oorlog kost bovendien ontzettend veel geld. “Het gevaar dreigt dat we in een negatieve spiraal belanden. Lage economische groei verhoogt kans op conflict, en oorlogen op hun beurt zijn dan weer erg nadelig voor de economische groei”, stelt IEP-oprichter Steve Killelea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content