Steeds meer zelfdodingen door crisis

© Reuters

Het aantal zelfdodingen in Italië, Griekenland en Spanje is de laatste jaren enorm toegenomen. De slachtoffers geven steeds vaker dezelfde reden op: de economische crisis.

Sinds begin dit jaar hebben al meer dan tachtig Italianen zelfdoding gepleegd door de strenge besparingsplannen die de regering-Monti oplegt. Dat meldt het tijdschrift Newsweek. In Griekenland is de situatie nog schrijnender. Daar neemt gemiddeld een Griek per dag zijn toevlucht tot zelfdoding. Het gebeurt er zo vaak dat de Griekse pers er niet langer over bericht. In Spanje en Ierland is het aantal ook sterk toegenomen.

Recessie

“De grootste oorzaak voor de stijging in het aantal zelfdodingen zijn de recessie en de besparingen”, zegt David Stuckler, professor aan de universiteit van Cambridge, in Newsweek. “Ze maken moeilijke situaties nog moeilijker en zetten druk op de fondsen voor de mentale gezondheidszorg.” De situatie is het meest ernstig in landen die het hardst getroffen zijn door de eurocrisis. “Het wordt er stilaan een echte epidemie”, besluit Stuckler.

Veel slachtoffers geven inderdaad de economische crisis aan als directe oorzaak van hun wanhoop. Vaak gaat het om zelfstandige vakmannen, ondernemers en gepensioneerden. In Griekenland werden sommige pensioenen bijvoorbeeld gehalveerd, waardoor ouderen in geldnood geraken. “Ik wil niet wachten tot ik in het afval moet zoeken naar middelen om te overleven”, schreef een 77-jarige Griek voor zijn wanhoopsdaad.

Onder de slachtoffers zijn ook steeds meer jongeren, bij gebrek aan een toekomstperspectief. In Spanje is meer dan de helft van de jongeren onder 25 jaar werkloos. Het is niet toevallig dat in die leeftijdsgroep het aantal zelfdodingen het sterkst stijgt.

Belastinggieren

De Italianen wijzen vooral het incassobureau en staatsbedrijf Equitalia met de vinger. De werknemers zouden wanbetalers onder extreme druk zetten. De zware boetes die het oplegt brengen veel Italianen in de problemen. Een van de tachtig Italianen schreef in zijn afscheidsbrief dat “Equitalia vastbesloten was zijn leven te verwoesten.”

De vastberadenheid van het incassobureau heeft zo haar redenen. Het staatsbedrijf kreeg de opdracht om meer dan 120 miljard euro aan achterstallige betalingen en boetes te innen. Voor dat werk strijkt het een commissie van zo’n 9% op. In 2010 maakte Equitalia op die manier een winst van ongeveer 1 miljard euro, op een inning van slechts 7 miljard euro. Dit jaar zou de winst twintig keer hoger kunnen uitvallen, door de strijd tegen belastingontduiking.

De kantoren van Equitalia waren de laatste tijd regelmatig het doelwit van aanslagen. Onlangs gijzelde een Italiaanse man 15 Equitalia-werknemers met als enige eis uitstel om zijn schulden te kunnen betalen. Italiaans premier Mario Monti en minister van Binnenlandse Zaken Anna Maria Cancellieri verdedigen het staatsbedrijf. “Een aanval tegen Equitalia is een aanval tegen de staat”, zei Cancellieri in de krant La Repubblica.

‘Monti is een bankier’ Tiziana Marrone, wiens man een einde aan zijn leven maakte, is niet te spreken over Equitalia, noch over het beleid van Mario Monti. “Hij is een bankier die geld kan tellen en belastingen kan innen, maar hij is niet verkozen en is aan niemand verantwoording verschuldigd”, zegt ze. “En nu maakt Equitalia winst op belastingschulden die de regering al jaren genegeerd heeft.”

Ze hekelt ook de hoge lonen van de Italiaanse parlementsleden, die horen bij de best betaalde parlementariërs in Europa. “Ze verdienen 30.000 euro per maand en de gewone Italiaan heeft zelfs geen 10 euro om degelijk eten op tafel te kunnen zetten. Waarom zouden wij deze regering eigenlijk respecteren?” vraagt ze zich af.

Afsluiten doet Marrone met een wel zeer cynische noot. “Het probleem zal van korte duur zijn. Aan dit tempo zullen er al snel geen arme mensen meer zijn, aangezien ze allemaal uit het leven zullen stappen.” (GM)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij:

De Zelfmoordlijn 02/649.95.55 (gratis)

www.zelfmoordlijn.be

Tele-Onthaal

tel.: 106

www.tele-onthaal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content