Met de cruiseschepen trekken de jihadi's vooral naar Turkije, waar ze de grens met Syrië of Irak proberen over te steken om zich aan te sluiten bij strijdende groeperingen zoals Islamitische Staat (IS).

Alternatief

Pierre St. Hilaire, de directeur contraterrorisme van Interpol, zei aan nieuwsagentschap AP dat de jihadi's alternatieve reisroutes zoeken om de strengere controles op luchthavens te omzeilen.

Turkije zegt immers dat het de voorbije maanden honderden verdachten heeft opgepakt op vliegvelden en in busstations.

Controle

Cruiseschepen maken vaak tussenstops en dat geeft de jihadi's meerdere kansen om van boord te gaan zonder dat de autoriteiten dat merken. Een populaire bestemming is volgens St. Hilaire de Turkse kuststad Izmit.

Interpol pleit er dan ook voor om de verstrengde controles op passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen ook te trekken naar cruise-operatoren.

15.000

De Verenigde Naties schatten dat circa 15.000 jihadisten uit meer dan 80 landen zich intussen hebben aangesloten bij IS en andere extremistische groeperingen in Syrië en Irak.

Izmit:

Met de cruiseschepen trekken de jihadi's vooral naar Turkije, waar ze de grens met Syrië of Irak proberen over te steken om zich aan te sluiten bij strijdende groeperingen zoals Islamitische Staat (IS). Pierre St. Hilaire, de directeur contraterrorisme van Interpol, zei aan nieuwsagentschap AP dat de jihadi's alternatieve reisroutes zoeken om de strengere controles op luchthavens te omzeilen. Turkije zegt immers dat het de voorbije maanden honderden verdachten heeft opgepakt op vliegvelden en in busstations.Cruiseschepen maken vaak tussenstops en dat geeft de jihadi's meerdere kansen om van boord te gaan zonder dat de autoriteiten dat merken. Een populaire bestemming is volgens St. Hilaire de Turkse kuststad Izmit. Interpol pleit er dan ook voor om de verstrengde controles op passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen ook te trekken naar cruise-operatoren.De Verenigde Naties schatten dat circa 15.000 jihadisten uit meer dan 80 landen zich intussen hebben aangesloten bij IS en andere extremistische groeperingen in Syrië en Irak.Izmit: