Het aantal gevallen van seksuele aanrandingen in het Amerikaans leger is vorig jaar opgelopen tot 3374. Dat komt neer op een stijging met zes procent ten opzichte van 2011.

"Aanrandingen zijn een constant probleem en worden lang niet systematisch gerapporteerd bij de autoriteiten", stelt het Pentagon in een tweejaarlijks rapport. Het probleem is één van de prioriteiten van Defensie, dat werd geconfronteerd met een opeenvolging van schandalen.

Reputatie

"Het is één van de ernstigste uitdagingen waar het ministerie mee wordt geconfronteerd. Het is een bedreiging voor de veiligheid en het welzijn van ons personeel", verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel tijdens een persconferentie. Hij voegde er aan toe dat het "de reputatie van de instelling en het vertrouwen dat in haar wordt gesteld" ondermijnt.

Maandag kondigde de politie van Arlington aan dat een 41-jarige luitenant-kolonel dronken werd opgepakt nadat hij "een vrouw op een parking had benaderd en haar borsten en billen had betast". Ironisch genoeg is de officier belast met preventie tegen verkrachtingen en seksueel geweld binnen de Air Force.

Ook mannen lastiggevallen

Het aantal personen dat zegt het slachtoffer te zijn geweest van 'ongevraagd seksueel contact' - een containerbegrip dat alles omvat van misplaatst gedrag met een seksueel karakter tot verkrachting - nam met meer dan een derde toe.

Liefst 26.000 vrouwen en mannen zeggen dat ze in 2012 het slachtoffer waren, tegen 19.000 twee jaar voordien. Alles bijeen meldden 6,1 procent van de actieve vrouwelijke militairen en 1,2 procent van hun mannelijke collega's "ongevraagde seksuele contacten" te hebben ondergaan.

Gebrek aan sancties

Van de 3374 gevallen van aanranding die in 2012 werden gemeld, leidden er 816 op vraag van het slachtoffer tot geen enkele gerechtelijke of disciplinaire vervolging. De 2558 andere meldingen betroffen in 35 procent van de gevallen misplaatst gedrag van seksuele aard en verkrachtingen of pogingen tot verkrachting in 33 procent van de gevallen.

Zowat 33 procent leidde tot een proces voor een militaire rechtbank of een "niet-gerechtelijke sanctie" in functie van de ernst van de feiten. Aan een derde van de gevallen werd geen gevolg gegeven omwille van een gebrek aan bewijzen of samenwerking door het slachtoffer. (Belga/TV)

Het aantal gevallen van seksuele aanrandingen in het Amerikaans leger is vorig jaar opgelopen tot 3374. Dat komt neer op een stijging met zes procent ten opzichte van 2011. "Aanrandingen zijn een constant probleem en worden lang niet systematisch gerapporteerd bij de autoriteiten", stelt het Pentagon in een tweejaarlijks rapport. Het probleem is één van de prioriteiten van Defensie, dat werd geconfronteerd met een opeenvolging van schandalen.Reputatie "Het is één van de ernstigste uitdagingen waar het ministerie mee wordt geconfronteerd. Het is een bedreiging voor de veiligheid en het welzijn van ons personeel", verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel tijdens een persconferentie. Hij voegde er aan toe dat het "de reputatie van de instelling en het vertrouwen dat in haar wordt gesteld" ondermijnt. Maandag kondigde de politie van Arlington aan dat een 41-jarige luitenant-kolonel dronken werd opgepakt nadat hij "een vrouw op een parking had benaderd en haar borsten en billen had betast". Ironisch genoeg is de officier belast met preventie tegen verkrachtingen en seksueel geweld binnen de Air Force.Ook mannen lastiggevallen Het aantal personen dat zegt het slachtoffer te zijn geweest van 'ongevraagd seksueel contact' - een containerbegrip dat alles omvat van misplaatst gedrag met een seksueel karakter tot verkrachting - nam met meer dan een derde toe. Liefst 26.000 vrouwen en mannen zeggen dat ze in 2012 het slachtoffer waren, tegen 19.000 twee jaar voordien. Alles bijeen meldden 6,1 procent van de actieve vrouwelijke militairen en 1,2 procent van hun mannelijke collega's "ongevraagde seksuele contacten" te hebben ondergaan.Gebrek aan sancties Van de 3374 gevallen van aanranding die in 2012 werden gemeld, leidden er 816 op vraag van het slachtoffer tot geen enkele gerechtelijke of disciplinaire vervolging. De 2558 andere meldingen betroffen in 35 procent van de gevallen misplaatst gedrag van seksuele aard en verkrachtingen of pogingen tot verkrachting in 33 procent van de gevallen. Zowat 33 procent leidde tot een proces voor een militaire rechtbank of een "niet-gerechtelijke sanctie" in functie van de ernst van de feiten. Aan een derde van de gevallen werd geen gevolg gegeven omwille van een gebrek aan bewijzen of samenwerking door het slachtoffer. (Belga/TV)