Muitende militairen hebben een staatsgreep gepleegd in Mali. Ze vielen onder meer het presidentieel paleis aan. Op de openbare omroep verklaarden ze dat het regime omvergeworpen is.

De militairen zegden dat ze een einde hebben gemaakt aan het "incompetente regime" van president Amadou Toumani Touré. Alle instellingen zijn ontbonden, de grondwet is opgeschort en er is een avondklok ingesteld, zo zei de woordvoerder van de soldaten op de openbare omroep. De gebouwen van de nationale radio en televisie worden bezet door de soldaten.

Toeareg

De muiters verwijten de president dat hij er niet in geslaagd is de crisis in het noorden van het land, waar er een Toeareg-offensief is, te bezweren. Ze zeggen dat ze de macht willen overdragen aan een democratisch verkozen regering.

AutonomieHet conflict laaide twee maanden geleden op. Midden januari begonnen de Toeareg hun grootste offensief sinds 2009. De rebellen strijden voor autonomie in het noorden van het land. Tot hen behoren naast de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (MNLA) ook de Toeareg die in Libië aan de zijde van de troepen van de vermoorde kolonel Muammar Khaddafi vochten en nu naar Mali zijn teruggekeerd.

Vluchtelingen

Volgens de Verenigde Naties zijn al 130.000 mensen moeten vluchten voor gevechten tussen Toeareg en regeringstroepen. Er zijn minstens 60.000 binnenlandse vluchtelingen en nog eens 70.000 mensen zijn gevlucht naar de buurlanden Mauritanië, Niger en Burkina Faso. Het conflict heeft ook al aan tientallen mensen het leven gekost. (KVDA/AFP/EE)

Muitende militairen hebben een staatsgreep gepleegd in Mali. Ze vielen onder meer het presidentieel paleis aan. Op de openbare omroep verklaarden ze dat het regime omvergeworpen is. De militairen zegden dat ze een einde hebben gemaakt aan het "incompetente regime" van president Amadou Toumani Touré. Alle instellingen zijn ontbonden, de grondwet is opgeschort en er is een avondklok ingesteld, zo zei de woordvoerder van de soldaten op de openbare omroep. De gebouwen van de nationale radio en televisie worden bezet door de soldaten. Toeareg De muiters verwijten de president dat hij er niet in geslaagd is de crisis in het noorden van het land, waar er een Toeareg-offensief is, te bezweren. Ze zeggen dat ze de macht willen overdragen aan een democratisch verkozen regering. AutonomieHet conflict laaide twee maanden geleden op. Midden januari begonnen de Toeareg hun grootste offensief sinds 2009. De rebellen strijden voor autonomie in het noorden van het land. Tot hen behoren naast de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (MNLA) ook de Toeareg die in Libië aan de zijde van de troepen van de vermoorde kolonel Muammar Khaddafi vochten en nu naar Mali zijn teruggekeerd. Vluchtelingen Volgens de Verenigde Naties zijn al 130.000 mensen moeten vluchten voor gevechten tussen Toeareg en regeringstroepen. Er zijn minstens 60.000 binnenlandse vluchtelingen en nog eens 70.000 mensen zijn gevlucht naar de buurlanden Mauritanië, Niger en Burkina Faso. Het conflict heeft ook al aan tientallen mensen het leven gekost. (KVDA/AFP/EE)