De Syrische president Bashar al-Assad heeft beloofd dat er binnenkort een nieuwe grondwet en een pakket hervormingen voorgesteld zullen worden. Hij noemde de opstand tegen zijn elfjarige bewind een "samenzwering" en het werk van "buitenlandse agenda's". Assad richtte zich tot de natie op televisie. Hij zei dat schutters en vandalen betaald worden en verantwoordelijk zijn voor de dood van burgers en veiligheidspersoneel. "Het gebruik van wapens was de enige resterende optie tegen hen. Sommigen worden betaald om de protesten te filmen, terwijl anderen betaald worden om deel te nemen aan de protesten." Assad bleef verder op de vlakte over wie er achter de protesten zit.

President Assad maakt nieuwe beloftes

Het was de derde keer sinds het begin van de opstand in maart dat Assad een toespraak hield. Assad sprak over een "beslissend moment" in de geschiedenis van Syrië. Hij zei dat een Nationale Raad voor Dialoog opdracht heeft gekregen om hervormingen door te voeren, en om de hand te reiken aan burgers met legitieme eisen.

Assad beloofde dat er nieuwe wetten zullen komen, en dat de grondwet gewijzigd zal worden. Wel zei hij niets over een tijdschema. Ook specificeerde hij niet welke hervormingen er zullen gebeuren. "Als een nieuwe grondwet voorgesteld wordt, is een referendum nodig. Een nieuwe grondwet is de laatste stap."

In zijn eerste toespraak, eind maart, stak Assad al de schuld voor de onlusten op buitenlandse samenzweerders. In zijn tweede toespraak, half april, kondigde hij het einde aan van de noodwet, die sinds 1963 in voege was.

Reactie Europese Unie

De Europese Unie is niet echt onder de indruk en zal bijkomende sancties treffen tegen Syrië als president Bashar al-Assad de beloofde hervormingen niet omzet in daden. Dit lieten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag vanuit Luxemburg weten. "De toespraak van Assad was op het eerste zicht ontgoochelend", zei de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton. "De geloofwaardigheid en het leiderschap van president al-Assad hangen nu af van de implementatie van de hervormingen die hijzelf in het openbaar heeft aangekondigd."

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn reeds 1.300 mensen gedood en duizenden mensen in de gevangenis beland sinds het begin van de onlusten in maart. De Europese Unie werkt intussen verder aan een uitbreiding van de lijst van Syriërs die bestraft worden met een reisverbod en een blokkering van tegoeden. Die uitbreiding zou eind deze week rond zijn. Momenteel zijn sancties in voege tegen al-Assad en 22 andere toplui van het regime. (Belga/INM)

De Syrische president Bashar al-Assad heeft beloofd dat er binnenkort een nieuwe grondwet en een pakket hervormingen voorgesteld zullen worden. Hij noemde de opstand tegen zijn elfjarige bewind een "samenzwering" en het werk van "buitenlandse agenda's". Assad richtte zich tot de natie op televisie. Hij zei dat schutters en vandalen betaald worden en verantwoordelijk zijn voor de dood van burgers en veiligheidspersoneel. "Het gebruik van wapens was de enige resterende optie tegen hen. Sommigen worden betaald om de protesten te filmen, terwijl anderen betaald worden om deel te nemen aan de protesten." Assad bleef verder op de vlakte over wie er achter de protesten zit. President Assad maakt nieuwe beloftes Het was de derde keer sinds het begin van de opstand in maart dat Assad een toespraak hield. Assad sprak over een "beslissend moment" in de geschiedenis van Syrië. Hij zei dat een Nationale Raad voor Dialoog opdracht heeft gekregen om hervormingen door te voeren, en om de hand te reiken aan burgers met legitieme eisen. Assad beloofde dat er nieuwe wetten zullen komen, en dat de grondwet gewijzigd zal worden. Wel zei hij niets over een tijdschema. Ook specificeerde hij niet welke hervormingen er zullen gebeuren. "Als een nieuwe grondwet voorgesteld wordt, is een referendum nodig. Een nieuwe grondwet is de laatste stap." In zijn eerste toespraak, eind maart, stak Assad al de schuld voor de onlusten op buitenlandse samenzweerders. In zijn tweede toespraak, half april, kondigde hij het einde aan van de noodwet, die sinds 1963 in voege was. Reactie Europese Unie De Europese Unie is niet echt onder de indruk en zal bijkomende sancties treffen tegen Syrië als president Bashar al-Assad de beloofde hervormingen niet omzet in daden. Dit lieten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag vanuit Luxemburg weten. "De toespraak van Assad was op het eerste zicht ontgoochelend", zei de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton. "De geloofwaardigheid en het leiderschap van president al-Assad hangen nu af van de implementatie van de hervormingen die hijzelf in het openbaar heeft aangekondigd." Volgens mensenrechtenorganisaties zijn reeds 1.300 mensen gedood en duizenden mensen in de gevangenis beland sinds het begin van de onlusten in maart. De Europese Unie werkt intussen verder aan een uitbreiding van de lijst van Syriërs die bestraft worden met een reisverbod en een blokkering van tegoeden. Die uitbreiding zou eind deze week rond zijn. Momenteel zijn sancties in voege tegen al-Assad en 22 andere toplui van het regime. (Belga/INM)